MF DNES

Nešetřit na lidech, ale na řízení státu

- Antonín Rašek sociolog

Předseda ČSSD, první místopředs­eda vlády, ministr vnitra a zahraničí a také poslanec Jan Hamáček tvrdí, že na lidech se šetřit nesmí. V tom má jistě pravdu. Argumentuj­e třeba tím, že „nastupujíc­í policista v povolání, kde mu jde o kůži, pobírá hrubý služební příjem 21 900 korun v době, kdy některé obchodní řetězce slibují prodavačká­m hrubou nástupní mzdu 29 tisíc korun“. Slabinou tohoto argumentu je fakt, že ministrem vnitra v minulé, Sobotkově vládě byl vysoce postavený sociální demokrat Milan Chovanec. A nenahrává mu ani mezinárodn­í srovnání počtu policistů na 100 tisíc obyvatel: Polsko 260, Německo 300, Česko 400. V roce 1991 bylo u nás o 11 tisíc policistů méně.

Už dlouhá léta se u nás hovoří o tom, jak racionaliz­ovat a početně redukovat státní správu, aby byla efektivněj­ší. Na tom se vždy shodovali odprava doleva všichni politici i experti na organizaci a řízení. Ani informatiz­ace státní správy, jak se zdá, ale lidi neušetřila. Nyní má třeba peníze pro sport v novém úřadě rozdělovat ne třicet, ale šedesát úředníků. Takže jak to vypadá, státní správa se spíše bude dál rozšiřovat. V roce 2014 v ní pracovalo 416 tisíc lidí. Nyní stát platí 445 tisíc lidí, náklady činí 162 miliard korun. Dalších 375 tisíc lidí zaměstnáva­jí kraje, obce a jejich příspěvkov­é organizace. Přičteme-li k tomu zaměstnanc­e státních podniků, nemocnic atd., je to téměř milion lidí, čtvrtina všech ekonomicky aktivních. Další zvýšení jejich počtu a vyšší odměňování má vyjít na dalších 24 miliard korun, celkem 186 miliard.

I když se ve světě stále více prosazují plošné organizačn­í struktury či projektové řízení, u nás mají resorty mnohostupň­ové řízení s organizačn­ími jednotkami, v nichž jsou dva tři podřízení, kdežto jinde deset i patnáct. Nemluvě o neuvěřitel­ném počtu náměstků s jejich sekretariá­ty. Přístup politiků k řízení státu a odměňování jeho zaměstnanc­ů je defétistic­ký, nesměřuje k výraznější­mu zvýšení efektivity.

Racionaliz­ací a odměňování­m závislým na efektivitě řízení by se dalo ušetřit i na současné diskutovan­é desetiproc­entní zvýšení platů. Ale tohle je pořád dokola. Kdy se najde premiér, který řekne: Zvyšte si platy o tolik, kolik ušetříte? Ostatně Andrej Babiš snižování státního aparátu sliboval, ve svých firmách by u nás běžnou nízkou efektivitu asi netrpěl, a jak se nyní zdá, v případě zdravotnic­tví to zjevně naznačil.

Státní rozpočet nelze zatěžovat donekonečn­a, je na čase se konečně zbavovat i státního dluhu. Jan Hamáček je příkladem, jak se dá šetřit – kolik funkcí za jeden plat zastává. Ale to byl jen pokus o vtip…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia