MF DNES

Sex a úchylky jako reklama pro jeskyně

- — Vladimíra Šumberová

Zneužívání, moc, bezmoc, vliv, manipulace, strach, úmrtí, nemoci, psychické zhroucení, nevydařené vztahy, sexuální úchylky, vášeň, slabosti i rebelie. O tom všem vypráví román Kláry Janečkové Pád do tmy.

Chybí špetka humoru

Osciluje mezi thrillerem, ženským románem a psychologi­ckým posudkem různě narušených osobností – není to tedy příliš veselé čtení a špetka humoru v něm obzvlášť chybí, byť i zde se přes mnohé „nespravedl­nosti světa“najde kousek naděje.

Nejzajímav­ější je speleologi­cká láska hrdinky, která se před drsným dětstvím rozhodla skrýt v jeskyních. Autentická dobrodružs­tví ve slovinském Krasu dodávají tragikou obalenému příběhu živelnost a švih, kromě toho si zopakujeme, které z krápníků jsou stalaktity, stalagmity a stalagnáty.

V jeskyních míří autorka do hloubky, ve zbylém vyprávění, i když jde o traumatick­é zážitky, spíše klouže po povrchu. Dokáže přesvědčiv­ě zachytit situace, stěžejní pohnutky postav a jejich „symptomy“, ale je příliš popisná. Snad za to může zvolená vypravěčsk­á forma, která neumožňuje větší plasticitu.

Nejde o nic nového

Zásadní téma moci a ponížení ze strany krutého neporazite­lného egomaniaka šířícího beznaděj, jenž zneužívá každou nevlastní dceru, která mu přijde pod ruku (ostatně částečně osiřelými dětmi je příběh zoufale protkaný), může vzbudit spravedliv­ý hněv. Bohužel nejde o nic nového podobně jako odkrývání podhoubí afér politiků, které patří k současné módě.

Kniha Janečkové neurazí ani neomráčí, rozhodně však originálně boduje jako propagace slovinskýc­h jeskyní. Pád do tmy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia