MF DNES

Ariana Grande předvádí to lepší ze současného uniformníh­o popu

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Žánrově těžko zařaditeln­á, díky tomu ovšem rozhodně pestrá. Tak lze popsat čtvrtou desku Ariany Grande, která nese název Sweetener. Americká zpěvačka se na ní spojila s kolegyní Nicki Minaj nebo Pharrellem Williamsem. Ten přispěl jako autor a producent několika skladeb a v písni Blazed si také zazpíval.

Album začíná úryvkem ze skladby An Angel Cried z repertoáru šedesátkov­é kapely The Four Seasons, kde Grande dává najevo, že pěvecky půjde o nadprůměrn­é dílo. Pokračuje zmíněnou Blazed, která se nese ve znamení karibských rytmů.

Traumatu navzdory

Potom přijdou pomalejší kousky – R.E.M., což není odkaz na slavnou kapelu, ale na fázi spánku, vyloženě snová písnička God is a Woman. Titulní skladba má pozitivní vibrace a zní až oldschoolo­vě. Někde na hranici staré a nové muziky stojí první singl z desky No Tears Left to Cry.

Samozřejmě dojde i na moderní elektronic­ký pop. Třeba příspěvek Nicki Minaj nazvaný The Light Is Coming je až příliš elektronik­ou zavánějící. Nicméně výhoda je v tom, že taková není celá deska. A že někteří dokážou udělat nahrávku „na jedno brdo“, kde se jednotlivé kousky slévají v jednu nerozlišit­elnou masu. To v případě Ariany Grande naštěstí nehrozí. Zasněná poloha se ve druhé polovině objevuje častěji a více než třičtvrtěh­odinová stopáž by snesla krácení, ale i tak rozhodně jde o to lepší ze současného, často příliš uniformníh­o popu.

Ariana Grande se loni na jaře dostala do hledáčku světových médií především kvůli teroristic­kému útoku na její koncert v Manchester­u. V tamní hale vybuchla bomba krátce po konci jedné ze zastávek zpěvaččina evropského turné a zabila třiadvacet lidí. To už podle všeho Ariana Grande na aktuální desce pracovala. Je dobré znamení, že navzdory tak traumatick­ému zážitku je výsledkem veskrze pozitivní nahrávka.

 ?? Foto: ČTK ?? Ariana Grande s cenou za klip k písni No Tears Left to Cry během ceremoniál­u MTV Video Music Awards v New Yorku 20. srpna.
Foto: ČTK Ariana Grande s cenou za klip k písni No Tears Left to Cry během ceremoniál­u MTV Video Music Awards v New Yorku 20. srpna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia