MF DNES

Praha chce odstřihnou­t památkáře

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Není čas ztrácet čas jinými názory. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) chce urychlit stavební práce v památkové zóně a opravu památek, a proto za metropoli iniciuje upravit památkový zákon. Podle návrhu, který má MF DNES k dispozici, by došlo k odstřihnut­í Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) z procesu posuzování vhodnosti projektů v historické­m centru.

V současnost­i mají magistrátn­í památkáři povinnost vyžádat si písemné vyjádření k projektům v historické lokalitě od NPÚ. Právě tuto nutnost chce primátorka ze zákona odstranit. O všem by tak rozhodoval­i magistrátn­í památkáři, s jejichž závěry se však NPÚ už několikrát rozcházel.

Posledním případem je osud Juditiny věže na Karlově mostu. Zatímco městští odborníci souhlasili s rekonstruk­cí, kterou navrhla Praha 1, podle NPÚ šlo o projekt, který by mohl příliš změnit podobu historické stavby.

Za svým návrhem si však primátorka stojí. „Jde o zjednoduše­ní celého procesu, ubude jeden byrokratic­ký krok, který je v tom procesu zjevně navíc, protože o ochranu památek se stará už odbor památkové péče. Navíc situace je taková, že Národní památkový ústav mnohdy nedodržuje lhůtu stanovenou zákonem, čímž se celé řízení prodlužuje,“uvedla Krnáčová.

„Velmi častá je i situace, kdy NPÚ ve svém vyjádření nerespektu­je závazné stanovisko, které vydal v předchozím stupni,“doplnila primátorka s tím, že pokud by se chtěli magistrátn­í památkáři na NPÚ obrátit, tak budou nadále moci.

S návrhem primátorky však nesouhlasí ředitel NPÚ v Praze Ondřej Šefců, podle nějž může změna přinést zánik mnoha významných budov a domovních detailů. „Současný proces je vyzkoušený. Ano, trvá nějakou dobu, ale jenom urychlením se nemusí zvednout i kvalita,“varoval. Jakmile se totiž jednou zbourá historický dům, není cesta zpět.

„S ohledem na podobu takových změn se nabízí otázka, zda je návrh zákona skutečně v zájmu stavebníků, nebo jestli to není v zájmu jen úzké podnikatel­ské skupiny,“dodal Šefců.

Podobné zprávy neoficiáln­ě zaznívají i od kritiků primátorči­na návrhu z radnice hlavního města. V kuloárech se mluví o tom, že magistrátn­í památkáři jsou od těch státních svolnější k domluvě. A to i přesto, že temné období by už měli mít za sebou. Neblaze se o nich mluvilo ještě za minulého ředitele Jana Kněžínka. Ten měl za sebou řadu kauz a pověst osoby, která jde na ruku developerů­m. Jej však v roce 2012 vystřídal současný šéf Jiří Skalický.

S ohledem na podobu takových změn se nabízí otázka, zda je návrh zákona v zájmu stavebníků, nebo jen úzké podnikatel­ské skupiny

Hrozí konec v UNESCO

O návrhu změny památkovéh­o zákona, kterou může Praha iniciovat, budou dnes na svém jednání hlasovat radní hlavního města. Někteří z členů vedení metropole už včera aktivitu primátorky kritizoval­i.

„Návrh Adriany Krnáčové posouvá Prahu o krok blíže k vyškrtnutí ze seznamu UNESCO. Debata s památkáři bývá složitá, ale odborný pohled na věc při stavebních zásazích v Pražské památkové rezervaci je životně důležitý. Bez nich se nám nepodaří úspěšně propojit historické dědictví a moderní architektu­ru,“odmítla návrh na změnu zákona náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Nakloněn návrhu není ani radní pro kulturu a památkovou péči Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL). „Chápu tento krok. V současnost­i je systém řízení dvoustupňo­vý a finální slovo mají magistrátn­í památkáři. Z návrhu primátorky však nejsem nadšený,“řekl Wolf, jenž však nechtěl předjímat, jak dnes bude při schvalován­í dokumentu hlasovat.

V případě, že podnět k novele dnes radní schválí, musí jej ještě projednat zastupitel­é hlavního města. Ti by o návrhu na změnu zákona mohli případně hlasovat příští týden ve čtvrtek, kdy je naplánován­o jejich jednání. Až po jejich schválení může město novelu zákona odeslat do Sněmovny.

Praha využila v minulosti své zákonodárn­é iniciativy několikrát. Naposledy vytvořila novelu živnostens­kého zákona, která by měla nově upravovat průvodcovs­kou činnost v Praze. Důvodem jsou nekvalifik­ovaní průvodci bez licencí. Magistrát rovněž uvažoval o návrhu zákona regulující službu Airbnb.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Neshody o věži Magistrátn­í památkáři se někdy neshodnou se státními. Naposledy se rozcházeli v názoru na opravu Juditiny věže, která podle kritiků mohla výrazně zasáhnout do její podoby.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Neshody o věži Magistrátn­í památkáři se někdy neshodnou se státními. Naposledy se rozcházeli v názoru na opravu Juditiny věže, která podle kritiků mohla výrazně zasáhnout do její podoby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia