MF DNES

Parkování vyneslo městu 521 milionů korun

-

V zónách placeného stání v Praze vybralo město loni celkem 521 milionů korun, což je o 83 milionů meziročně více. Po odečtení nákladů byl loni čistý příjem asi 312 milionů. Nejvyšší částka byla vybrána v Praze 1 a nejmenší v Praze 8. Z vybraných peněz dostanou městské části dohromady přes 156 milionů korun. Ve výsledcích chybí údaje z Prahy 4, kde začaly zóny platit letos 1. července.

V první městské části bylo vybráno zhruba 148,5 milionu korun. Druhou nejvyšší částku vybralo město v Praze 2, asi 102,5 milionu. Nejvyšší částky vybraly radnice z prodejů parkovacíc­h oprávnění a v parkovacíc­h automatech.

Vyšší příjem z automatů než prodeje parkovacíc­h povolení měly Praha 2, 5, 7 a 8. Nejvyšší rozdíl mezi příjmy byl v Praze 2, kde do automatů naházeli řidiči bezmála 64 milionů, zatímco za karty dali skoro 38 milionů.

V samotných parkovacíc­h automatech bylo vybráno přibližně 276 milionů korun. Nejvíce to bylo v Praze 1, kde částka dosáhla více než 70 milionů korun. V první městské části si řidiči rovněž koupili nejvíc parkovacíc­h oprávnění, a to za asi 76,2 milionu korun.

Mezi náklady je započítán například výdaj na provoz výdejen parkovacíc­h oprávnění nebo náklady na správu zón. Peníze musela na provoz zón vynaložit také městská firma Technická správa komunikací nebo samotný magistrát.

Část městských částí, kde fungují parkovací zóny, by uvítala jejich úpravu či rozšíření. Například Praha 6 by uvítala rozšíření zón na celé své území, stejně tak by je chtěla rozšířit Praha 5. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia