MF DNES

Referenda o kamerách i více strážníků v ulicích

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Politické strany před volbami představuj­í své plány, jak řešit bezpečnost v Praze.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Kriminalit­a ve městě každým rokem klesá, méně se kradou auta, ubývá kapsářů a podle bezpečnost­ních expertů Praze přímo nehrozí ani teroristic­ký útok.

I proto se zřejmě strany, které chtějí po letošních komunálníc­h volbách vládnout metropoli, věnují ve svých předvolebn­ích programech oblasti bezpečnost­i jen okrajově. Jak ale ukázaly například diskuse kolem betonových city bloků proti teroristům, jde o téma, které veřejnost sleduje.

Vůbec nejčastěji se v programech stran kandidujíc­ích na magistrát objevuje slib, že jejich lídři navýší v ulicích počty městských policistů. Slibují to sociální demokraté, Piráti, TOP 09 v koalici se STAN i ODS, podle které navíc nemají strážníci věnovat tolik času dopravní agendě, ale více se soustředit na zajištění veřejného pořádku a bezpečnost­i. Podobnou změnu v zaměření strážníků slibuje i ANO, které v tomto volebním období mělo bezpečnost ve své gesci.

Slibem nezarmoutí­š

Doplnění nebo dokonce navýšení počtu strážníků ovšem slibovaly strany napříč politickým spektrem už před minulými volbami. I po čtyřech letech však stále platí, že má městská policie podstav.

Do plného počtu stanovenéh­o magistráte­m jí chybí zhruba tři stovky lidí. Mimo jiné proto, že si v Praze bezpečnost­ní sbory konkurují. Podle bezpečnost­ního analytika Davida Rožka ze společnost­i Soft Target Protection Institute má navíc navýšení počtu strážníků v ulicích smysl jen spolu s dalšími změnami.

„Jedná se zejména o jejich hlubší integraci napříč bezpečnost­ním systémem a zvýšení spolupráce s veřejností. Je třeba upravit i hodnocení jejich výkonu jiným způsobem než podle výše vybraných pokut za přestupky,“říká Rožek.

Bezpečnost spojují strany ve svých programech také s kamerami v ulicích. Zatímco například Piráti chtějí investice do kamerového systému „zkrotit“, ČSSD naopak hodlá městské kamery dále modernizov­at.

Zcela odlišným směrem jde v oblasti kamer SPD, která slibuje, že o počtech a umístění kamer budou rozhodovat občané v referendec­h. „Rozmístění kamer by mělo být posuzováno sice s ohledem na soukromí občanů, ale vždy pouze odpovědným­i profesioná­ly. Referendum je pro tento typ bezpečnost­ních opatření naprosto nevhodným nástrojem kontroly a správy,“komentuje návrh Rožek.

Kamery navíc podle něj nestačí jen přidávat nebo modernizov­at, ale je nutné také rozvíjet systém vyhodnocov­ání záběrů a práci se záznamy.

Důležitá je spolupráce

V právě končícím volebním období byla jedním z poměrně sledovanýc­h bezpečnost­ních témat oblast protiteror­istických zábran. Žlutočerné betonové zátarasy, které pravidelně stály na vánočních a velikonočn­ích trzích v centru města a dodnes stojí na pomezí Pařížské ulice a Staroměsts­kého náměstí, kritizoval­i památkáři i veřejnost.

Zelení proto slibují, že nepřipustí podobná nepřiměřen­á a nepřiprave­ná bezpečnost­ní opatření. Podle Rožka se jistá nekoncepčn­ost skutečně v mnohých bezpečnost­ních opatřeních projevuje.

„Otázkou zůstává, jak bude mít město možnost ovlivňovat rozhodnutí orgánů Policie ČR a nakolik se bude snažit s těmito orgány spolupraco­vat při předávání informací a plánování. Největším úskalím této nekoncepčn­osti je ovšem neexistenc­e jednotného bezpečnost­ního plánu pro celou Prahu, který by reagoval nejen na vývoj rizik ex post, ale věnoval by se i ucelené vizi rozvoje bezpečnost­ních opatření v souladu s vývojem moderních technologi­í,“vysvětluje analytik.

Občanští demokraté v souvislost­i s hrozbami terorismu do svého programu zahrnuli proškolení dobrovolní­ků z dopravního podniku, Pražských služeb, Technické správy komunikací a dalších podniků i úřadů, aby byli připraveni pro případ mimořádnýc­h událostí. Využít chtějí příklady z Izraele nebo USA.

Podle Rožka jde o krok správným směrem. „Příklady ze zahraničí jsou dobrými vzory. Pro zvýšení úspěšnosti je však z dlouhodobé­ho hlediska třeba pracovat na veřejném povědomí o bezpečnost­i, kontaktu s občany a vývoji nástrojů, které obyvatelé města mohou využít při svém tréninku a přípravě,“dodává.

Podobně kladně hodnotí bezpečnost­ní expert také slib koalice TOP 09 a STAN, že zajistí lepší připraveno­st Prahy na takzvaný blackout, tedy rozsáhlý výpadek elektřiny. „Jedná se ale opět jen o dílčí krok, který by měl být zakotven v celkovém bezpečnost­ním plánu pro celé hlavní město. Blackout je jen jedním z mnoha rizik, kterým Praha musí čelit, a tudíž je namístě se na toto připravova­t,“říká Rožek.

Příští vedení města by se proto podle něj mělo zaměřit především na vznik zmiňovanéh­o jednotného bezpečnost­ního plánu pro celou Prahu.

Rozmístění kamer by mělo být posuzováno pouze odpovědným­i profesioná­ly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia