MF DNES

Plácek u Františka zůstane ještě autům

- — Ondřej Hanko

Prodejem městských pozemků na rohu ulic Kozí a U Milosrdnýc­h nedaleko Nemocnice Na Františku, na kterých měl stát projekt známý jako „Máršmeloun“, se budou dnes zabývat magistrátn­í radní. Plochu, která dnes slouží jako živelné parkoviště, potřebuje developer pro stavbu domu. Návrh na transakci předkládá radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Firmu PPI, která stála za „Máršmeloun­em“, koupila společnost V Invest a ta se rozhodla rozporupln­ě přijímaný návrh opustit. Oslovila sedm architekto­nických studií, své návrhy jí poslalo pět.

„Vyzvané soutěže se účastnila česká architekto­nická studia. V porotě zasedli zástupci investora a odborné veřejnosti: architekti Josef Pleskot, Ladislav Lábus a Zdeněk Lukeš,“vysvětluje mediální zástupce firmy V Invest Jakub Hynek a dodává, že ještě letos by mělo být známo, jak bude dům vypadat.

Zajíc v pytli

Právě to, že město nezná přesnou podobu stavby, kritizuje náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). Nelíbí se jí ani to, že se magistrát vzdává možnosti mluvit do výsledné podoby domu. Záměr prodat městské pozemky developero­vi se nezamlouvá ani její kolegyni, radní pro životní prostředí Janě Plamínkové (Trojkoalic­e/STAN).

Obě proto nebudou hlasovat pro schválení prodeje a neměl by tak udělat ani radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL). Podle informací MF DNES návrh nepodpoří ani radní za sociální demokracii, což by návrh potopilo. V radě města by stálo šest hlasů Trojkoalic­e a ČSSD proti pěti hlasům ANO.

Podle předkladat­ele návrhu je Praha povinována smlouvou o smlouvě budoucí z roku 2007. „Je to jeden z dvacetilet­ých případů, které se v Praze táhnou. Ve smlouvě byla klauzule, že město odprodá ony pozemky,“říká Grabein Procházka. Podle něj je to věc, která současnému vedení města spíše ubližuje, než že by mu měla přinést politické body před volbami.

V důvodové zprávě magistrátu se uvádí, že konečná kupní cena činí 34 793 844 korun, tj. 41 274 korun za metr čtvereční. Znalecký posudek ze září minulého roku stanovil sice vyšší cenu, město ale developero­vi uznalo, že pozemky zhodnotil, například projektový­mi pracemi, a tak náklady odečetlo od vypočtené ceny.

Problémy s hodnotou

Jenže od loňského září v Praze vzrostly ceny realit. Jak uvádí zpráva, aktualizac­e posudku by „sice zvýšila obvyklou cenu pozemků, nicméně developer by v případě aktualizac­e požadoval další navýšení uznatelnýc­h nákladů na zhodnocení pozemků“. Údajně by se tak celková kupní cena mohla naopak snížit a developer by při aktualizac­i vrátil všechna jednání na počátek.

Oficiální pražská cenová mapa uvádí v případě dotčených pozemků částku 48 890 korun za metr čtvereční. Podle prezidenta Asociace realitních kanceláří České republiky Jaroslava Novotného nelze bez přesné znalosti věci ale říct, zda je cena po odečtení zhodnocení odpovídají­cí. Jak dále uvádí, cenová mapa taktéž není vždy určující.

Opozičnímu zastupitel­i na Praze 1 Petru Kučerovi (Zelená pro jedničku) vadí cena a to, že se město vzdává kontroly nad tím, jakou dům dostane podobu. „Takto to použili na Praze 7 u Galerie Stromovka. Vstoupili do jednání a donutili developera projekt upravit,“nabízí řešení. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) chce, aby se dodržely požadavky ohledně objemu domu, které vznesla městská část.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Na magistrátn­ích pozemcích v centru města parkují dlouhá léta zdarma auta. Dříve tam stály domy, které se zbouraly v poválečnýc­h letech. Parkovací anarchie ale možná skončí, developer by tam rád postavil činžovní dům.
Foto: Petr Topič, MAFRA Na magistrátn­ích pozemcích v centru města parkují dlouhá léta zdarma auta. Dříve tam stály domy, které se zbouraly v poválečnýc­h letech. Parkovací anarchie ale možná skončí, developer by tam rád postavil činžovní dům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia