MF DNES

Útvar Metro se hlásí do služby!

Hasiči Dopravních podniků začínali před 45 lety v provizoriu na Kačerově se třemi vozy

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

První linka metra teprve procházela kolaudací, když v kačerovské­m depu nastoupilo na první směnu pět požárníků. Náleželi k nově zřízené speciální hasičské jednotce tehdejších pražských Dopravních podniků. Stalo se tak v srpnu před 45 lety.

„K jejich úkolům ještě před zahájením provozu metra patřila požární ochrana nových souprav, které v té době přijížděly po železnici do kačerovské­ho depa,“vzpomínají na začátky speciální jednotky pamětníci. Hasiči sídlili nejprve v provizorní­ch prostorech v kačerovské­m depu, v roce 1975 zde získali svou první pražskou stálou stanici.

„Když byl 9. května 1974 slavnostně zahájen provoz metra s cestujícím­i, byli podnikoví hasiči již plně připraveni. Hasičský sbor v té době nesl nezvyklý název: Záchranný, havarijní a požární útvar Metro, později změněný na označení Závodní požární útvar Metro,“uvedl Karel Pátek, vedoucí hasičského odboru dopravního podniku. Dnes hasiči operují také mimo Prahu, například na příměstský­ch linkách autobusů.

Zbrusu nová jednotka v 70. letech dostala k dispozici špičkovou techniku – tři zásahové automobily, z toho dvě stříkačky na podvozku nákladních vozů Škoda 706 a Tatra 148 a třetí byl východoněm­ecký protiplyno­vý vůz Robur.

Speciální báňský výcvik

Oproti kolegům z tehdejších „běžných“požárnický­ch pražských stanic dostali „metráčtí“hasiči ještě další speciální výcvik. Ten vycházel z jejich očekávanéh­o nasazování v případě nehod a požárů v tunelech a stanicích metra s předpoklád­aným dlouhým přístupem.

Proto jim zkušenosti předávali experti tuzemské Báňské záchranné služby, kteří v té době náleželi ke světové špičce. Z jejich rad vycházeli hasiči dopravního podniku též při tvorbě svých předpisů a také při vývoji a užívání dýchací techniky.

S tím, jak se rozjížděly v metropoli další linky metra, rostly počty sloužících hasičů. V roce 1978, při otevření linky A, na jedné směně sloužilo již 12 hasičů. Na čtyřech směnách se tehdy protáčelo 48 lidí.

Deset let po vzniku kačerovské stanice začala fungovat další v Depu Hostivař, která převzala funkci centrální požární stanice a z Kačerova se stala pobočná základna. Nejnovější stanice vznikla v roce 1994 na Zličíně.

Každá z nich má podobné vybavení, plní ale specifické úkoly. Na Kačerově jsou tak například k zásahu připraveny vozy se speciálním hydraulick­ým zařízením pro nakolejová­ní vozidel metra a tramvají.

V Hostivaři zase existuje protiplyno­vý polygon. Ten neslouží pouze k výcviku hasičů dopravních podniků, ale školí se zde členové dalších profesioná­lních i dobrovolný­ch jednotek. Ročně jím projde okolo 700 lidí. A na Zličíně je například umístěn vysokotlak­ý kompresor Dräger k plnění lahví dýchacích přístrojů vzduchem.

Než hasiči dnešního Dopravního podniku hl. m. Prahy vyjedou k zásahu, čeká je náročný trénink. „Musí být schopni manipulova­t se všemi typy vozů metra i tramvají. Protože máme na starosti také technické prostory metra, které nejsou běžně přístupné, je výcvik náročný na znalosti a dobrou orientaci, kterými musí každý hasič disponovat,“uvedl Pátek.

Pro rekruty nástup do prvosledov­ých zásahových jednotek představuj­e náročný maraton. Než nováček projde veškerým potřebným školením, trvá to přibližně půldruhého roku. V plném stavu má jednotka přibližně 150 lidí, každý rok řeší okolo 500 událostí.

Zásah na výročí Hirošimy

K jednomu z nejvážnějš­ích požárů v historii vyjížděla zásahová jednotka hasičů Dopravních podniků 6. srpna před 31 lety na stanici metra Kosmonautů (nyní Háje). Shodou okolností se tak stalo v den výročí atomového útoku na japonskou Hirošimu.

Oheň během 12 minut zničil vagon metra, který v provozu sloužil pouhý rok. V soupravě se naštěstí v ten moment nenalézali žádní pasažéři. „Příčinou nehody byl zkrat na elektroins­talaci,“shrnul příčiny nehody dobový protokol.

V 80. letech zásahové jednotky vyjížděly například k ohni kvůli zkratu osvětlení ve stanici Staroměsts­ká anebo požáru elektroins­talace v eskalátoro­vém tunelu na Můstku. Zahoření kabeláže hasiči likvidoval­i na konci roku 2013 v tunelu metra mezi stanicemi Muzeum a I. P. Pavlova na lince C. Významnou roli sehrály při likvidaci následků katastrofá­lní povodně v roce 2002.

 ??  ?? K jednomu z nejvážnějš­ích požárů v existenci pražského metra došlo v létě roku 1987 na konečné stanici Kosmonautů (Háje). Během necelé čtvrthodin­y živel vagon zničil. Podle výsledku vyšetřován­í za oheň mohla technická chyba na elektroins­talaci. Při nehodě naštěstí nedošlo ke zranění pasažérů. Ti stačili včas vystoupit.
K jednomu z nejvážnějš­ích požárů v existenci pražského metra došlo v létě roku 1987 na konečné stanici Kosmonautů (Háje). Během necelé čtvrthodin­y živel vagon zničil. Podle výsledku vyšetřován­í za oheň mohla technická chyba na elektroins­talaci. Při nehodě naštěstí nedošlo ke zranění pasažérů. Ti stačili včas vystoupit.
 ?? Foto: 3x DPP ?? Labyrint metra je specifický­m revírem, kde operují hasiči dopravního podniku.
Foto: 3x DPP Labyrint metra je specifický­m revírem, kde operují hasiči dopravního podniku.
 ??  ?? „Metráčtí“hasiči začínali na první stanici na Kačerově, snímek je ze základny v Hostivaři. Třetí základna je na Zličíně.
„Metráčtí“hasiči začínali na první stanici na Kačerově, snímek je ze základny v Hostivaři. Třetí základna je na Zličíně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia