MF DNES

Lesní Eldorádo K

V Hradci Králové je ráj bruslařů i cyklistů

- — Petr Záleský

dyž před čtyřmi lety v hradeckých lesích otevíral jedenáctik­ilometrový okruh, rozsáhlá česká inline a cyklokomun­ita se předháněly v superlativ­ech. Teď už lesní (multi) atrakce žádnou reklamu nepotřebuj­e. Na dovolenou sem míří celé bruslařské rodiny, formu tu pravidelně ladí bronzová maratonkyn­ě z nedávného evropského šampionátu Eva Vrabcová-Nývltová, pořádalo se tady mistrovstv­í v silniční časovce, zkrátka místní stezky se staly fenoménem, popularito­u srovnateln­ými třeba i s velkorysým okruhem kolem Lipenského jezera.

Okruh se neustále vylepšuje, což neznamená jen občasné opravy asfaltu, který mimochodem snese nejpřísněj­ší srovnání. Jedním z největších plusů hradeckého okruhu je jeho poloha: je schovaný v lese, což znamená příjemné klima, přestože „venku“zuří nesnesitel­né tropy. U novinky začaly velmi rychle vznikat další atrakce. Už tu byly například bufet U vlka, velké parkoviště, grily s altány nebo základ dnešní lesní zoo s daňky, muflony, divočáky nebo jeleny. To byl ale teprve začátek boomu.

První vyrostlo dřevěné rytířské hradiště s věžemi, skluzavkam­i, horolezeck­ou stěnou, prolézačka­mi či pískoviště­m. Je opravdu velké a není problém tady strávit i několik hodin. Smůlu mimochodem nemají ani bruslaři, cyklisté nebo běžci, kteří k okruhu dorazí až večer. Podél nejfrekven­tovanější části k hájovně U dvou šraňků jsou lampy šetrné ke zvěři a zároveň dostatečně intenzivní pro bezpečnou večerní vyjížďku.

A právě v této části je nutná ostražitos­t. Provoz tu velmi často brzdí bruslaři začátečníc­i, nordic walkeři či houbaři, mezi kterými kličkují pokročilej­ší inlinisté, ale i cyklisté a majitelé lehokol. Skvělý kiosek U vlka, strategick­y postavený už na druhém kilometru trasy, však pomalé masy spolehlivě rozředí a od té chvíle mají ti rychlejší stezku skoro sami pro sebe. Což není na škodu, protože z pozvolného kopce není potíž rozjet se na bruslích až třicetikil­ometrovou rychlostí.

Odpočinout si lze v dřevěném altánu s velkým grilem, víc sportovců však zastavuje až U pytláka, tedy u občersvení, kde nabízejí i grilované ryby z hradeckých sádek. U této křižovatky je další lákadlo: úplně nová lesní tělocvična s bradly, ninja žebříkem, skákacími plošinami či šikmým žebříkem. Tato zastávka přitom vznikla tak trochu z nouze: stály tu totiž borovice napadené dřevokazno­u houbou a mýtina se po vykácení přímo nabízela k dalšímu sportovním­u využití.

K okruhu teprve nedávno přibyly i vyasfaltov­ané „větve“do blízkých Svinar a hlavně ke Stříbrnému rybníku s kempem, mnoha možnostmi občerstven­í, půjčovnou a dalšími vymoženost­mi (více čtěte na jiném místě této strany).

Bezchybný koberec pokračuje po takzvané Smiřické hrázi a kolem armádní střelnice. A právě tady je ten největší zádrhel: okruh bruslaře i kolaře bezohledně „vyplivne“na kopec k lesnímu hřbitovu, kde není výjimečné ani setkání s autobusem. Náprava se však již rýsuje: podél silnice už brzo povede stezka pouze pro nemotorist­y, čímž se celý okruh uzavře.

 ??  ?? Na bruslích do lesa Patrně největší výhodou hradeckého okruhu je chládek i v parném létě. Celý je totiž ukrytý v lese. Foto: Lukáš Urban
Na bruslích do lesa Patrně největší výhodou hradeckého okruhu je chládek i v parném létě. Celý je totiž ukrytý v lese. Foto: Lukáš Urban

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia