MF DNES

Vyhrát tak ještě US Open! Maestro čeká už deset let

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Také Roger Federer má ještě pořád o čem snít. Třeba o tom, že bude v New Yorku válet jako zamlada, kdy tu býval takřka neporazite­lný

Ve 22. patře hotelu Park Hyatt na Manhattanu vyprávěl, jak chce s novým sponzorem změnit pravidla oblékání sportovců: „Tak, abychom vytvořili nejlepší tenisový outfit posledních let.“

Prostředky by byly, smlouvu s japonskou firmou Uniqlo Roger Federer uzavřel na deset let a v korunách má miliardovo­u hodnotu.

Peníze. Luxus. Sláva. A těch trofejí! A navrch uznání od fanoušků...

Přesto existují věci, které ani velmistr tenisového řádu nemá garantovan­é. Jedna taková se bude rozdávat za dva týdny v New Yorku.

„Vyhrát ještě jednou US Open, to by pro mě znamenalo tak strašně moc,“zasnil se legendární Švýcar. Čeká totiž na své poměry až abnormálně dlouhých deset let.

Poslední úspěch měl ještě bohatýrský nádech, vítězit v New Yorku se tehdy Federerovi zdálo stejně samozřejmé jako vstát a dát si ranní kávu. Triumfoval tu pětkrát za sebou v letech 2004 až 2008.

„Když jsem sem přijel, měl jsem odpověď na úplně každého protivníka,“vybavuje si. „A taky na každé podmínky: v noci i ve dne, ve větru i v bezvětří... V New Yorku jsem zvládal cokoli.“Tohle byla první grandiózní pasáž jeho kariéry. Pětkrát za sebou vyhrál v podobném časovém rozpětí také Wimbledon (2003–07), v letech 2004 až 2006 mu statistici spočítali úchvatnou zápasovou bilanci 247–15. Ale i z Olympu lze spadnout. Na US Open zvládl 41 vítězných utkání za sebou, než přišlo finále roku 2009 a na druhé straně kurtu stál argentinsk­ý čahoun Juan Martín del Potro. Federer vede 2:1 na sety, čtvrtou sadu rozhoduje tiebreak. Klopýtne v něm. Pak i v pátém setu.

„Pořád si přeju, abych tenhle duel mohl odehrát znovu,“pronesl nyní – co se mu tou dobou jevilo jako ta nejpřiroze­nější věc na světě, se náhle ne a ne zhmotnit znovu.

V roce 2015 byl ve finále znovu, tentokrát poražen Novakem Djokovičem. Jeho říše se tou dobou zmenšovala, pak si vybral zdravotní pauzu a vrátil se osvěžen a ve formě, kterou někteří skalní federerovc­i považují za možná nejlepší vůbec. Jen New York stále není dobyt. Dějiny přitom čekají: Federer má díky své šňůře pět titulů jako americké ikony Jimmy Connors a Pete Sampras. Přidá-li další, osamostatn­í se v čele. První v cestě bude v noci na středu Japonec Nišioka.

Loni po snovém startu roku Federera v létě trápila záda a v New Yorku to nebylo ono, vypadl ve čtvrtfinál­e se svým osudovým del Potrem. Ten to na betonu vždy uměl, dál zde jsou světová jednička Rafael Nadal, obrozený Djokovič (zdolal Federera ve finále v Cincinnati), Ivanem Lendlem nově cepovaný mladík Alexander Zverev či životní sezonu hrající Kevin Anderson. Že by se čekání natáhlo?

„Buďme upřímní. Vyhrál jsem tu celkem pětkrát, což vážně beru,“pravil Federer. „Rozhodně to není tak, že bych si stýskal: Bože, US Open mi nesvědčí. To jen v posledních letech tomu tak bylo.“Tím spíš to ovšem baží změnit. A válet jako kdysi. Jako zamlada.

 ??  ?? Na US Open vyhrál Roger Federer naposledy v roce 2008.
Na US Open vyhrál Roger Federer naposledy v roce 2008.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia