MF DNES

Nepokoje v Německu Po vraždě spáchané cizinci je Chemnitz ve varu

Demonstrac­e, na kterých byli i příznivci krajní pravice, od víkendu ochromují saské město Chemnitz.

- Foto: ČTK

Květiny, svíčky a ručně psané vzkazy položené na chodníku upomínají na násilnou smrt 35letého Němce v noci ze soboty na neděli. Po hádce kolem třetí hodiny ráno, v době, kdy končila sobotní část pouliční slavnosti k výročí města, skupina asi deseti mužů napadla na ulici tři lidi. Výsledkem je jeden mrtvý, další dva muži ve věku 33 a 38 let byli vážně zraněni.

Policie včera zatkla dva podezřelé, 23letého Syřana a 22letého Iráčana. Napadení Němci měli podle médií zřejmě zčásti ruský a kubánský původ.

Německé úřady dosud nezveřejni­ly podrobnost­i ohledně toho, jak přesně k potyčce a následné vraždě došlo. Potvrdily nicméně, že útočilo asi deset osob „různých národností“. Mluví se o tom, že hádka začala poté, co útočníci obtěžovali ženu. Policie však tuto spekulaci vyloučila.

Smrt mladého muže způsobila o víkendu rozsáhlé a násilné protesty, které zaskočily policii a ochromily část města. Někteří demonstran­ti v neděli házeli lahve a další předměty na policisty. Ti, zaskočeni silou spontánní demonstrac­e, museli přivolat posily z Lipska a Drážďan.

Další, ještě větší protest s posilami na straně demonstran­tů i policie, pak proběhl včera večer. Podle prvních informací médií se na něm shromážnil­o až 1 300 lidí.

Krajní pravice mobilizuje

Protestují­cí se svolávali na sociálních sítích. V Saské Kamenici, německy Chemnitz a dříve Karl-Marx-Stadt, se v neděli sešlo zhruba osm set lidí. Velká část z nich podle médií patřila mezi příznivce krajní pravice a protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo (AfD).

Stejně jako AfD k pochodu aktivně vyzývali také fanoušci místního fotbalovéh­o klubu, kteří chtěli „ukázat, kdo má město pod kontrolou“. Na záběrech z místa lidé provolávaj­í slogany jako „tohle je naše město“, podle některých zpráv z místa dav také zaútočil na několik cizinců. Na policii se následně obrátilo několik lidí, mezi nimi Němka, Bulhar, Afghánec a Syřan.

„Když stát nadále nedokáže zajistit bezpečnost obyvatel, vyjdou do ulic a začnou se bránit sami,“řekl k situaci poslanec za AfD Markus Frohnmaier. Dodal také, že je povinností každého občana zabránit „imigraci nožů“.

Vláda: neútočte na cizince

Německá vláda včera odsoudila vraždu i následné protesty.

„To, co zde bylo místy k vidění, nemá v našem právním státu místo. Pro spolkovou vládu, pro všechny demokratic­ké politiky i pro velkou většinu občanů je důležité jasně říci, že takové srocování, štvanice na jinak vypadající a odjinud pocházejíc­í lidi nebo pokusy šířit na ulicích nenávist nepřijmeme. Takové chování je v našich městech nepřípustn­é,“řekl mluvčí vlády Steffen Seibert. Demonstrac­e podle něj nic neřeší, pachatelé mají být postaveni před soud.

 ??  ?? Karel Marx zírá Saským městem Chemnitz (dříve Karl-Marx-Stadt) nedaleko českých hranic zmítají protesty proti imigrantům a střety s policií. V noci ze soboty na neděli byl ve městě jeden Němec ubodán a dva těžce zraněni. Policie po vraždě zatkla Syřana a Iráčana.
Karel Marx zírá Saským městem Chemnitz (dříve Karl-Marx-Stadt) nedaleko českých hranic zmítají protesty proti imigrantům a střety s policií. V noci ze soboty na neděli byl ve městě jeden Němec ubodán a dva těžce zraněni. Policie po vraždě zatkla Syřana a Iráčana.
 ?? Foto: ČTK ?? Policisté stojí proti demonstran­tům, kteří včera opět vyrazili do centra města poté, co byl jeden Němec ubodán k smrti.
Foto: ČTK Policisté stojí proti demonstran­tům, kteří včera opět vyrazili do centra města poté, co byl jeden Němec ubodán k smrti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia