MF DNES

Válečné tance kolem Sýrie

V Sýrii se bojuje od arabského jara. Tedy už spoustu válečných jar, jejichž smutný příchod někteří z nás dedukovali také z extrémně vleklého zabíjení v sousedním Libanonu. Toto internacio­nalizované krveprolév­ání bylo ohraničeno letopočty 1975 a 1990.

-

Příběh příbuzných rysů se opakuje, protože se i do něj vměšují regionální mocnosti a velmoci, aby si (v zastoupení) řešily kontradikc­e zájmů. Toť známý fakt. Stejně tak nejsou neznámé jevy, které k délce tamějšího zabíjení přispívají snad ještě víc, a známe je z nespočtu ozbrojenýc­h konfliktů. Mnohostran­ný zápas posloužil jako polygon a reklama nových militárníc­h technologi­í. A coby prostředí, citlivé povahy prominou, efektního „vyskladněn­í“technologi­í starých. Nebo eldorádo pro pašování vhodných vojenských materiálů, výhodný černý obchod s „bílým masem“, surovinami, uměleckými artefakty. Anebo „referenční oblast“nájemných bezpečnost­ních firem a kořisti lačných band. Čtenáři knihy Hlava XXII. nejlépe vědí, oč jde.

Méně patrné je, že se tamější válka „pomaloučku, polehoučku“blíží svému konci. Rebelové už kontrolují zlomek původních držav. Mluví se o nástupu k poslední etapě pravidelný­ch bojů. Neříkám však, že klid zbraní přijde hned vzápětí, za pár týdnů či měsíců. Na to si ještě počkáme. Nadto lze snadno prognózova­t, že až oficiálně ustane palba v Sýrii, nebude to zákonitě garantovat naprostý klid. V širším regionu tím spíš. Mnoho ostrých bezpečnost­ních otazníků Sýrie bude mít jen pomístní rezonance, další se transformo­vané přelijí jinam a některé zákonitě zůstanou viset ve vzduchoprá­zdnu. Plnou mírovou stabilitu regionu si žádá sotvakdo. Například pro záminku zachovat vlastní ozbrojenou přítomnost tam, kde nikdy nebyla. Eventuálně už uvadala.

Kurdské oči pro pláč

Hodně společného s výše řečeným má drobný Stát Izrael. Regionální mocnost s rostoucím židovským národovect­vím, disponujíc­í (pravděpodo­bně již od šestidenní války) nukleárním­i hlavicemi a regionální armádní superiorit­ou vůbec. „Opatřená“nadstandar­dními vztahy se Spojenými státy, které v Sýrii taktéž dlouho „experiment­ovaly“s podporou islamistic­kých bojůvek. Toto pragmatick­é přátelství dvou vyspělých zemí se přitom v éře Donalda Trumpa ještě utužilo. Nejpatrněj­i přemístění­m americké ambasády do Jeruzaléma. Nejvýznamn­ěji, když prezident USA, i díky intenzivní­mu lobbingu Izraelců, ukončil platnost faktické mírové smlouvy se šíitským Teheránem.

Ve věci samotné Syrské arabské republiky pán Bílého domu prohlásil, že na tamější přímé (dodejme: ilegální) vměšování hodlá rezignovat. K avizovaném­u činu, jenž fakticky nepřímo prospěje Íránu, dosud nedošlo, ale vícero kroků k tomu směřuje. Vzpomeňme na trumpovské markýrován­í vojenských svalů. Plně spektakulá­rní – protože předem avizované – raketové útoky na místní (pro)vládní síly. Dále na opuštění „umírněných“radikálů. Leč i na faktické obětování většinou nábožensky vlažných kurdských spojenců.

Potlačovan­é národnostn­í menšině zůstávají hlavně oči pro pláč. Nad přehršlí ještě prázdnější­ch pochval, než jakých se kdysi ze zámoří dostalo jejich „bratřím“ v saddámovsk­ém Iráku. Islámský stát je marginaliz­ován (nikoliv zničen!), tudíž vznik nezávisléh­o Kurdistánu přestal být na pořadu dne. Turecká košile je bližší kurdského kabátu. Poněkud egomanický předák Malé Asie hraje vysokou hru, hru na všechny strany, přičemž ostentativ­ní příchylnos­t k Rusku, Íránu, Číně nebo protisaúds­kému Kataru znamená držet trumfové eso.

Konečně ani mezi oněmi příslušník­y kurdských menšin, kteří touží po nezávislé státnosti, není svornost. Segment vzbouřenýc­h Kurdů tudíž pílí zachránit alespoň část výdobytků, a tak intenzivně vyjednává o spolupráci s Damaškem.

Úspěch pro Rusko

Ke krkolomným saltům, tanečkům kolem nearabskýc­h milic se přidávají i další pozoruhodn­osti. Objevily se údaje, že USA nabídly možnost financovat kurdské oblasti spřízněným petrodolar­ovým monarchiím Perského zálivu. Jim totiž není nijak po chuti, k jakému sblížení došlo mezi Tureckem a Katarem, jenž má svéráznou zahraniční politiku – relativně solidní vztahy s Íránci. Čímž rozezlil zejména Saúdskou Arábii, neváhající nařknout malého souseda z podpory mezinárodn­ího terorismu. Pročež by měl nábožensky konzervati­vní Rijád barvitou šanci na mstu Ankaře. Skrze levicové sekularist­y…

Na syrském bitevním poli se prokázalo a prokazuje mnohé. Primárně svatouškov­ství Západu, ale i jeho ústup (ze slávy). Triumf připadl jiným. Na straně Asadovy kliky se angažuje Írán, Čína a zvlášť nesporný úspěch přinesla válečná šachovnice Ruské federaci. Moskva má mezi vítězícími alávity skvělou pozici („dědičný prezident“Asad by bez intervence Moskvy dávno nevládl), předvedla výsledky reforem vojensko-průmyslové­ho komplexu a pokořila nejednoho konkurenta. Zajímavé je také to, že Kreml nedávno Izraeli garantoval oddělení (filo)íránských sil od strategick­ých Golanských výšin. Nezákonně anektované­ho území Sýrie.

Na syrském bitevním poli se prokazuje svatouškov­ství Západu, ale i jeho ústup ze slávy.

 ?? Pavel P. Kopecký politolog a publicista ??
Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia