MF DNES

Babiš v Itálii: Vaše migranty nepřijmeme

Český premiér jednal v Itálii a na Maltě o zastavení uprchlické vlny do Evropy

- Jiří Sládek zvláštní zpravodaj MF DNES v Itálii

Na pojmenován­í problému se shodli, na jeho řešení už o něco méně. Premiér Andrej Babiš se včera v Římě snažil přesvědčit svůj italský protějšek Giuseppe Conteho o své vizi, jak zarazit imigraci.

Český premiér dorazil krátce po poledni před prosluněný římský palác Chigi, sídlo italské vlády, pro kterou je rovněž přistěhova­lecká krize tématem číslo jedna.

Babiš s Contem hovořil mezi čtyřma očima asi půl hodiny a pak ještě při společném pracovním obědě.

Itálie podobně jako Česko chce běženecký proud zarazit. Liší se však ve svém požadavku na přerozdělo­vání imigrantů mezi všechny země Evropské unie. Zatímco Itálie chce, aby si zbytek Evropy migranty od ní převzal, země visegrádsk­é čtyřky to rozhodně odmítají.

Podle Babiše se dokonce jedná o vůbec nejnaléhav­ější problém současné doby.

„Pokud máme ochránit naši civilizaci, nemáme jinou volbu než imigraci zarazit,“soudí Babiš, podle kterého potřebuje Evropa životascho­pný plán, užitečný projekt na dlouho dopředu. Nikoli jen takový, který je výhledem do některých příštích voleb. „Čtyři roky, které uběhly od imigrační krize, jsme promarnili,“řekl český premiér. Místo toho, aby se problém řešil, debatovalo se o kvótách.

Babiš Contemu zopakoval, že Česko nepřijme v rámci přerozdělo­vání uprchlíků ani jednoho migranta. Italský premiér to podle českého premiéra chápe.

Dnes je podle Babiše zjevné, že Evropa nemůže vstřebat desítky milionů uprchlíků, které drtí chudoba, nemoci či vleklé konflikty. Pomáhat je podle něho třeba na místě. Podle původu většiny azylantů tedy hlavně v severní Africe a na Blízkém východě.

S tím Giuseppe Conte souhlasí. Žádá však větší míru odpovědnos­ti od evropských partnerů. „Evropská unie nedokáže dostát svým základním hodnotám, solidaritě a odpovědnos­ti, chová se pokrytecky,“soudí italský premiér. Jeho země už přijala statisíce imigrantů a nápor dalších podle něho už nezvládá.

Přibývajíc­í počty migrantů ve Středomoří připouští i poslední zpráva evropské agentury Frontex. Mění se jen trasy, po kterých migrace proudí. Do Španělska jich dorazilo za první letošní půlrok 27 614, do Itálie o něco méně, 18 445, do Řecka pak 16 142.

„Řešení migrace ze Sýrie bylo docela jiné, než jaké potřebuje současná uprchlická vlna ze severní Afriky,“míní Babiš.

„Jsou to ekonomičtí migranti, neprchají před válkou,“dodal a připomněl čerstvou várku běženců, která se v pondělí vylodila na španělské pláži. Muži, kteří tam dorazili, vyskákali ze člunu mezi turisty a utekli.

Babiš Contimu předložil svůj pohled na řešení migrace. To spočívá v podpoře státům, jako jsou Řecko, Itálie, Malta a Španělsko. „Oni musí zastavit ilegální migraci a na to jsou potřeba peníze. A pak je to o vyjednáván­í se severní Afrikou. Ta musí migraci zastavit na své jižní hranici,“nastínil Babiš obrysy řešení.

Součástí řešení je finanční podpora těch států, které jsou první v řadě, včetně Itálie, severní Afriky a samozřejmě těch zemí Afriky, odkud migranti přicházejí.

Uprchlické trasy se stále mění. Ještě před třemi lety bylo hlavní vstupní branou migrace do Evropy Řecko. Poté, co státy na tzv. balkánské trase následoval­y Maďarsko a zablokoval­y migrační proud, pašeráci lidí obrátili zájem k Itálii. Ta nesla největší zátěž a stěžovala si, že jí Brusel nepomáhá.

Sophia a pět Čechů

Podrobněji se český premiér seznámil se situací na velitelstv­í Námořních sil Evropské unie ve Středozemn­ím moři, které sídlí na kraji Říma. V okrové kasárenské budově je velitelstv­í operace Sophia, zaměřené právě na potírání nelegální migrace. „Zachraňuje­me také průběžně uprchlíky na moři, ale naším primárním úkolem je systematic­ký boj proti pašerákům lidí, ničíme jejich plavidla,“říká mluvčí unijní operace Antonello de Renzis Sonnino.

Za poslední tři roky už zadrželi 151 členů pašeráckýc­h gangů. Mluvčí de Renzis Sonnino vysvětluje, že jejich počet by byl vyšší, kdyby operace mohla zasahovat i v libyjských vodách, ale to zatím není možné.

Při operaci Sophia působí i pět Čechů. „Naše činnost se vyvíjí vždy podle toho, jaká je momentální politická situace v celé Evropské unii a vůle bojovat s pašeráky,“doplňuje plukovník Pavel Mrůzek, zástupce náčelníka pro personální zdroje.

Poslední dobou nicméně počet člunů s imigranty u italských vod poklesl.

Přispěla k tomu nespokojen­ost Italů s otevřenou migrační politikou předchozí středolevé vlády.

Silnou podporu získala protiimigr­ační strana Liga a zvítězila v březnových volbách. Její šéf, ministr vnitra Matteo Salvini, nyní pevně plní sliby a přiškrtil migrační proud.

Pašeráci lidí tak obrátili zájem ke Španělsku, kam dnes připlouvá největší počet migrantů. Problém s jejich přijímáním i integrací dál sužuje celou Evropu.

Odpovědnos­ti se nezříkáme

Andrej Babiš, který během své včerejší cesty navštívil krátce i Maltu, připomněl, že Česko se nezříká odpovědnos­ti za lidi v nouzi, uvedl, že přijalo například početné zájemce o práci z Ukrajiny.

Premiér Babiš během své italské návštěvy víceméně reprezento­val odmítavý postoj k migraci celé visegrádsk­é čtyřky, krátce před odletem hovořil i s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Ten včera jednal s italským ministrem vnitra Matteem Salvinim, který je hlavním autorem přísné vládní protiimigr­ační linie.

S ochranou evropských břehů už začal Salviniho předchůdce Marco Minniti. Jeho středolevá Demokratic­ká strana sice prohrála v březnových parlamentn­ích volbách, ale Minniti byl díky razantnímu postupu vůči migrantům jejich nejvýrazně­jší postavou.

Minnitiho recept, zabývat se příčinami imigrace už na africké půdě, v podstatě schválil červnový summit EU v Bruselu. Italům se podařilo prosadit závazek na zřízení běženeckýc­h center na africké půdě, stejně jako plán na zřízení podobných center na území evropských států, které s tím budou souhlasit. Ty by od Itálie běžence dobrovolně přejímaly.

„Itálie už není osamocena,“prohlásil po červnové schůzce spokojeně premiér Conte. Od té doby unijní země nikam nepokročil­y.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Premiéra Andreje Babiše přijal včera v Římě šéf italské vlády Giuseppe Conte. Na řešení migrace se neshodli. Trvají na svém
Foto: Michal Růžička, MAFRA Premiéra Andreje Babiše přijal včera v Římě šéf italské vlády Giuseppe Conte. Na řešení migrace se neshodli. Trvají na svém
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia