MF DNES

Opravy D1 u Humpolce se protáhnou o půl roku

Úředníci schválili harmonogra­m pro zpožděný úsek. Penále firmám neodpustí

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Omezení provozu na nejdelším opravované­m úseku dálnice D1 potrvá minimálně o půl roku déle.

Téměř 14 kilometrů dlouhé zúžení projíždějí řidiči mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem od letošního března. Práce na úseku se však podle aktuálního harmonogra­mu zřejmě protáhnou do konce stavební sezony v roce 2020. Zpoždění prací odhalila kontrola Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) pár týdnů po zahájení rekonstruk­ce.

Investor tehdy italsko-česko-kazašskému konsorciu stavebních společnost­í hrozil odstoupení­m od smlouvy a tučnou pokutou. Na setkání s úředníky ministerst­va dopravy a zástupci ŘSD v minulém týdnu se sdružení pokusilo zakázku uhájit a předložilo nový harmonogra­m stavebních prací. Původní termín, duben 2020, v něm už ale uveden není.

Vítězství sdružení vedeného italskou společnost­í Toto Costruzion­i Generali v tendru na opravu dálnice patřilo mezi první úspěchy zahraniční­ch firem ve veřejných soutěžích na výstavbu dopravní infrastruk­tury v Česku. Po státu za rekonstruk­ci 13,9 kilometru dlouhého úseku požadovalo 1,75 miliardy korun, tedy o zhruba 300 milionů korun méně, než na kolik hodnotu projektu odhadl projektant. Nyní má stát šanci cenu stavby ještě snížit o mnohamilio­nové penále, které roste za každý den zpoždění.

Sleva ale nebude zadarmo. Vykoupí ji další měsíce trvající dopravní omezení, se kterým se denně setkávají řidiči projíždějí­cí úsek od 90. do 104. kilometru dálnice do Brna.

Liknavý přístup stavebních firem k zakázce přinutil na začátku července státní investorsk­ou organizaci vážně uvažovat o tom, že vítěze veřejné soutěže ze stavby vykáže a na dokončení prací sjedná novou stavební firmu. Současně s tím Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) obeslalo banky, aby u nich zajistilo finanční záruky, z nichž by v takovém případě stáhlo penále za nesplnění stanovenýc­h stavebních prací.

Po setkání vedoucích představit­elů firem Toto Costruzion­i Generali, kazašské SP Sine Midas Stroy a české Geosan Group minulý týden je podle ŘSD zřejmé, že firmy o pokračován­í zakázky nadále stojí.

„Splnily podmínku navýšení množství technologi­e a lidí na stavbě a slíbily, že další pracovníky přivezou z Itálie,“uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Podle něj nyní stát nechce sahat k drastickým krokům, a zřejmě se s několikamě­síčním zpožděním smíří. Všechna alternativ­ní řešení by totiž znamenala zpoždění ještě delší.

Na druhou stranu není důvod odpouštět penále za včasné nedodání stavby. Přes 13 kilometrů dlouhý úsek začalo sdružení rekonstruo­vat letos v březnu, do léta firma zvládla asi 65 procent prací, které měla v tomto období vykázat.

750 tisíc za den zpoždění

Práce podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové zatím nedospěly k prvnímu pevně stanoveném­u milníku, aby bylo možné přesně posoudit, jak proti smluvním podmínkám zaostávají. Ředitelstv­í proto po stavebních firmách vymáhá jen 150tisícov­ou pokutu za překročení doby stanovené uzavírky.

Vyšší částky v hodnotě tři čtvrtě milionu korun za každý den prodlení firmám začne počítat po překročení prvního kontrolníh­o milníku. Ten je podle smlouvy stanoven na období 8,5 měsíce po zahájení stavebních prací, a vychází tak na letošní listopad.

Maximální výše pokut, které se mohou během výstavby nasčítat, vychází na 30 procent celkové ceny. To pro tuto zakázku představuj­e 525 milionů korun a odpovídá zhruba dvouletému skluzu oproti harmonogra­mu. Aktuální šestiměsíč­ní zpoždění – které se může zkrátit i prodloužit – tak podle smluvních ustanovení vychází na pokutu téměř 180 milionů.

Kompletní modernizac­e dálnice mezi Prahou a Brnem trvá už pět let a podle původních optimistic­kých prognóz měla být hotová. Ve skutečnost­i ministerst­vo dopravy na rekonstruk­ci téměř dvousetkil­ometrové spojnice dvou největších měst v republice odhadovalo pět až deset let.

Prvním přesným termínem dokončení byl rok 2020, ale už dnes ministerst­vo uvádí, že stavební práce potrvají do roku 2022, kdy podle předběžnýc­h odhadů skončí rekonstruk­ce mostu Šmejkalka u středočesk­ých Mirošovic.

Zpoždění prací oproti odhadu nejsou na dálnici D1 ničím výjimečným. Mnohaměsíč­ní zpoždění nabraly hned dva z prvních čtyř rekonstruo­vaných úseků mezi Lhotkou a Velkou Bíteší a mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. V obou případech se stavební firmy přou dodnes s ředitelstv­ím o oprávněnos­t sankcí. Argumentuj­í tím, že stavební dokumentac­e nepočítala s nečekaně velkým poškozením krajnic, které muselo být nejprve odstraněno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia