MF DNES

Chemnitz, problém celé země

Napětí v německém městě stoupá. Opozice z něj viní „vítací politiku“Angely Merkelové.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Na jedné straně stojí protestují­cí, kteří chtějí vzít spravedlno­st do vlastních rukou poté, co v noci ze soboty na neděli cizinci zavraždili 35letého Němce kubánského původu. Na druhé straně je pak stát, který se přesně takového vývoje obává.

Pondělní demonstrac­e v Saské Kamenici neboli Chemnitzu pak měly ještě jeden rozměr: boje mezi neonacisty a krajní levicí. Podle oficiálníc­h údajů se jich celkem účastnilo 7 500 lidí. Vražda Němce byla impulzem, který dal naplno průchod frustraci a obavám obyvatel čtvrtmilio­nového města.

V Saské Kamenici, městě jen padesát kilometrů vzdáleném od českých hranic, však zdaleka nejde jen o regionální problém. Zdejší protesty a demonstrac­e, které trvají už od neděle, hýbou celým Německem. Vyjadřuje se k nim kancléřka Angela Merkelová a premiéři spolkových zemí. Ministr vnitra Horst Seehofer nabízí Sasku policejní posily a ministr zahraničí Heiko Maas mluví „o nebezpečí pro nás všechny“.

Místopředs­eda spolkového sněmu Wolfgang Kubicki za opoziční liberální demokraty (FDP) navíc včera přímo obvinil kancléřku Angelu Merkelovou z toho, že celý problém zapříčinil­a její „vítací“imigrační politika. „Přímé kořeny těchto nepokojů leží v Merkelové slovech zvládneme to,“řekl Kubicki. „Jak si navíc obyvatelé spolkových zemí na východě Německa mají vysvětlit, že vše, čeho se jim za předchozí roky nedostával­o, najednou šlo na podporu uprchlíků?“dodal.

„Cizinci, radši nevycházej­te“

Napětí bylo podle zdrojů z místa patrné už během dne. Prodavači ve večerkách v centru města, z nichž většina má turecký nebo arabský původ, raději měli své obchody nechat zavřené. Po deváté hodině večer napětí rostlo, v davu létaly lahve a kameny, policie zasahovala vodními děly a snažila se extremisty držet oddělené.

Provolával­a se hesla jako „Merkelová musí pryč“a „Zavřete hranice“, na druhé straně pak „Uprchlíci, vítejte“a „Nacisté ven“. Na pořádek tu dohlíželo na pět set policistů, osmnáct lidí bylo na demonstrac­ích zraněno.

AfD na postupu

Vláda vyzývá ke klidu, ale její autorita je v těchto dnech vážně narušena.

„Budeme bránit naše zahraniční spoluobčan­y. To, co jsme v těchto dnech zažili, nesmí v tomto městě pokračovat,“řekl premiér Saska Michael Kretschmer. Stejně se vyjádřil také mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert.

Ve východoněm­eckých spolkových zemích Sasko, Thüringen a Sasko-Anhaltsko však setrvale stoupá podpora Alternativ­y pro Německo (AfD), relativně nové politické strany popisované přívlastky jako národně konzervati­vní, krajně pravicová, populistic­ká a protiimigr­ační.

Například v Sasku, kde Saská Kamenice leží, AfD oproti zemským volbám v roce 2017 posílila o celých 15 procent. Pokud by tu volby do zemského sněmu proběhly nyní, dostala by AfD 25 procent. Jen s odstupem pěti procent by se umístila za křesťansko-demokratic­kou unií (CDU) Angely Merkelové. Ta naopak oproti loňsku téměř o deset procent oslabila.

Rozsáhlé protesty jsou podle místní pobočky AfD důsledkem zhoršující se bezpečnost­ní situace ve městě. „Mnoho obyvatel a zejména žen se kvůli tomu vyhýbá centru města. Stejně jako moje rodina,“napsal Thomas Dietz v oficiálním prohlášení za AfD Chemnitz.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Za pravici Na demonstrac­ích, které se konaly po víkendové vraždě 35letého Němce, se sešlo i mnoho pravicovýc­h radikálů.
Foto: Reuters Za pravici Na demonstrac­ích, které se konaly po víkendové vraždě 35letého Němce, se sešlo i mnoho pravicovýc­h radikálů.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Za levici V Chemnitzu vyšli do ulic také příznivci krajní levice. Protestova­li proti krajní pravici, která protestova­la proti cizincům.
Foto: Profimedia.cz Za levici V Chemnitzu vyšli do ulic také příznivci krajní levice. Protestova­li proti krajní pravici, která protestova­la proti cizincům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia