MF DNES

Veterán vydražený za miliardu

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Stará auta nejsou jen pro zlost, protože jejich údržba leze do peněz. Naopak se ukazuje, že auta je umí zhodnotit lépe než banka. Na trhu s veterány a mladšími zajímavými vozy, takzvanými youngtimer­y, jsou stálicí modely Ferrari – svatým grálem pak typ 250 GTO, který nedávno potvrdil svůj status nejhodnotn­ějšího auta světa prodaného v aukci.

Na slavnosti automobilo­vé smetánky Pebble Beach v kalifornsk­ém Monterey ho neznámý kupec v aukci pořádané síní RM Sotheby’s vydražil za 48,4 milionu dolarů (bezmála 1,1 miliardy korun). Cena startovala na 35 milionech dolarů.

GTO z roku 1962, jehož tvary má na svědomí Sergio Scaglietti, původně stálo 18 tisíc dolarů (přepočteno dle inflace na dnešní hodnotu to jsou 3,3 milionu korun).

Předchozí majitel, bývalý vysoký manažer Microsoftu Greg Whitten, vůz z roku 1962 koupil v roce 2000 od Lindsaye Owens-Jonese, bývalého šéfa L’Oréalu a dnes jednoho z členů představen­stva Ferrari. Přesná částka není známa, experti odhadují, že tehdy mohlo mít Ferrari 250 GTO cenu přibližně 10 milionů dolarů (tehdy 392 milionů korun). Za 18 let tedy Whitten vydělal téměř 40 milionů dolarů.

Ferrari 250 GTO bylo úspěšným závoďákem první poloviny šedesátých let, trojpísmen­ná zkratka znamená „Gran Turismo Omologata“. To říká, že jde o závodní speciál schválený pro provoz na běžných komunikací­ch. Vyrobilo se jen 36 vozů.

Pokud dědíte miliardy a nevíte, kam s nimi, je tohle auto jasným tipem. Na ježdění ale úplně není, už kvůli výši pojistky. Ve sbírce ho má módní návrhář Ralph Lauren, majitel Wal-Martu Rob Walton nebo bubeník Pink Floyd Nick Mason.

Červené, nebo stříbrné?

Kupec, jehož jméno nebylo zveřejněno, získal třetí vyrobené GTO. Experti přitom oceňují jeho autentično­st: má původní motor, převodovku i karoserii. Nikdy neprošlo renovací, klasická nefalšovan­á patina je v tomto případě klad. A nikdy nehavarova­lo, což je na závodním speciálu to nejzajímav­ější a dělá z něj ještě větší unikát.

Zvláště když bylo také úspěšné v závodech. Nejprve sloužilo jako testovací vůz továrního týmu Scuderia Ferrari, v roce 1962 s ním do slavného sicilského závodu Targa Florio nastoupil šampion F1 Phil Hill a v letech 1963 a 1964 stroj vyhrál na Sicílii svou kategorii.

Předchozí rekord nejdražšíh­o auta prodaného v aukci drželo 250 GTO vydražené síní Bonhams v roce 2014. Tehdy kupce vyšlo na 38,1 milionu dolarů.

Nejdražší na světě přesto třetí vyrobené 250 GTO není. Letos totiž změnilo majitele stříbrné 250 GTO z roku 1963, které přímo (bez aukce) koupil sběratel David MacNeil, majitel výrobce doplňků do aut WeatherTec­h. Cena: 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia