MF DNES

Rath: Imunitu nechci. Jako senátor bych pracoval i z vězení

-

Imunita je na hov... Komu z politiků pomohla? Kdybych se dostal do Senátu, požádal bych o své vydání ke stíhání, řekl v pořadu iDNES.tv Rozstřel exhejtman David Rath, který na senátora kandiduje ve volebním obvodu Litoměřice.

„Jsem bývalý a možná i budoucí vězeň,“řekl o sobě exhejtman a exministr Rath. „Stát dokáže být velmi krutý. Člověk má umřít vstoje a ne vkleče. Šedé myši zaplavily českou politiku. Já myší nejsem. Nikdy jsem nechtěl utéct do ciziny,“odpověděl pak na otázku, zda ho mnohaletý soudní proces nezlomil k úvahám o emigraci.

Razantně pak popřel podezření, že se o post senátora uchází jen kvůli imunitě, jež by ho mohla uchránit před vězením. „Imunita by mi nepomohla, nepomohla ani Andreji Babišovi.“

„Patřil jsem mezi deset nejpracovi­tějších poslanců. Kdybych šel do vězení, nestál bych daňové poplatníky ani korunu. I zavřený člověk má pracovat, ve vězení bych psal třeba novely zákona,“uvedl Rath s tím, že práce senátora by podle něj neměla být honorována.

V Senátu by chtěl bojovat proti migraci. „Problém je, že máme otevřená vrata. Lékaři bez hranic jsou pro mě zklamáním, je to africká cestovka. Odjedou tam a nasypou sem nové migranty. Nechci se dožít toho, že to tu bude vypadat jako v subsaharsk­é Africe,“řekl Rath, který kandiduje za politickou stranu Česká suverenita, dříve známou jako Suverenita – Blok Jany Bobošíkové. S touto stranou ho dle jeho slov pojí právě odpor k přijímání migrantů do ČR a do Evropy.

O návrat do vysoké politiky se Rath rozhodl usilovat v červenci, když oznámil svou kandidatur­u do Senátu v Litoměřicí­ch – tam, kde byl ve vazební věznici.

„Kde se ve vás bere ta drzost kandidovat?“ptali se Ratha čtenáři iDNES. „A ptáte se, kde se bere ta drzost v trestně stíhaném premiérovi? Každý má právo na to kandidovat. Je to na voličích,“uzavřel Rath. (iDNES.cz, tek)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Kandidát David Rath v Rozstřelu.
Foto: František Vlček, MAFRA Kandidát David Rath v Rozstřelu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia