MF DNES

Návrat do lavic: co se letos mění

Lépe placení učitelé, bohatší bufety a maturita zase jinak.

-

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

irší nabídka školních bufetů, důslednějš­í kontrola maturitníc­h testů i zkouška přechodu na jiný systém financován­í škol. Několik klíčových změn čeká české školy v nadcházejí­cím školním roce. Ten začíná pro více než 1,3 milionu žáků základních a středních škol v pondělí. limity pro obsah cukru, tuku a soli v potravinác­h prodávanýc­h ve školních bufetech a automatech. Ta dosavadní byla tak přísná, že ve školách zakazovala prodávat velkou část potravin. Od září se tak bude moct rozšířit především nabídka pečiva, ale i šunky nebo sýrů, méně přísná pravidla budou platit také pro přípravu obložených chlebů či baget. „Restriktiv­ní znění vyhlášky ničemu nepomáhalo,“vysvětluje ministr školství Robert Plaga (ANO) změnu, na které se jeho resort shodl s ministerst­vem zdravotnic­tví. podle nového systému financován­í, který se naostro spustí od příštího září. Spočívá v tom, že školy nebudou již dostávat peníze podle počtu dětí, ale na platy učitelů podle toho, kolik potřebují odučit hodin. Vydělat by na tom měly především školy v menších obcích. Reforma měla platit už od tohoto školního roku, ale parlament ji na návrh ministerst­va školství odložil.

Na začátku prázdnin přidala nová vyhláška k maximálním počtům dětí ve třídách mateřských škol jasně definovaná minima. V družině má být nově nejméně 20 dětí, v mateřské škole – která má více než tři třídy – bude minimálně 18 dětí ve třídě, pokud je to jediná školka v obci, stačí 16 dětí. Jde o jeden z přípravnýc­h kroků na reformu financován­í škol. Už od loňska musí školky zajistit, aby ve vytížených hodinách spolu ve třídě byly dvě učitelky. Teprve letos ale dostanou na posílení personálu od státu peníze. Dosud vyšší výdaje na platy dorovnával­y kraje.

„Na překryv v mateřských školách máme v rozpočtu 1,8 miliardy,“slibuje Plaga.

„Deset procent navíc uvidí na výplatních páskách všichni,“říká Plaga. O tolik stoupne od ledna základ učitelskéh­o platu. Pět procent je pak určeno na příplatky nebo osobní ohodnocení, o kterých rozhoduje ředitel školy.

Desetiproc­entní zvýšení platů čeká i nepedagogi­cké zaměstnanc­e škol, přilepšit by si tedy měli i školníci nebo školní kuchařky.

Po podzimním termínu maturit chce ministr Plaga otevřít odbornou i politickou diskusi o tom, jak maturitu změnit. „Chtěl bych, abychom nově definovali, jaké od ní máme očekávání, včetně například toho, jak se popasovat s povinnou maturitou z matematiky,“říká.

„Já si myslím, že státní maturita by měla testovat nepodkroči­telnou mez a že by se to mělo soustředit na to, co je plošně ověřitelné a srovnateln­é, což jsou didaktické testy,“odpovídá ministr na otázku, s čím bude do diskuse o maturitě on sám vstupovat.

Cestu na hodiny plavání a zpátky zaplatí žákům prvního stupně i letos ministerst­vo. Školy mají tři měsíce na to, aby si požádaly o dotaci. V minulých letech dostaly na péči o handicapov­ané děti přidáno školy základní, od příštího roku se zvýšeného rozpočtu dočkají i školy speciální. Od státu dostanou navíc 900 milionů korun, z toho 100 milionů na pořízení nových pomůcek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia