MF DNES

Kolony na návsi. Kvůli navigaci

-

František Dvořák redaktor iDNES.cz

olní Lomnice je malá ves o stovce domů pár kilometrů jihovýchod­ně od Prahy. Když se na úzké silničce, která jí prochází, potká dodávka s kamionem, je z toho patálie. A podobných patálií v obci poslední dobou přibývá. Co tam dělají kamiony? Posílá je tam Waze od Googlu a další chytré aplikace, které se specializu­jí na dopravu.

Ves, kterou za normálních okolností projede pár desítek aut za den, má tu „smůlu“, že leží mezi Velkými Popovicemi a Mirošovice­mi, kde se k dálnici D1 připojuje frekventov­aná silnice E55, spojující Prahu s Benešovem, Českými Budějovice­mi a rakouským Lincem. Kolony na dálnici pak inspirují řidiče k objížďkám.

Jiří Šíma – starosta Kunic, pod které Dolní Lomnice spadá – potvrzuje, že ve chvílích, kdy je na dálnici problém, se objem dopravy v obci skokově zvýší. „Záleží na situaci na D1. Děje se to ale i mimo opravy dálnice, chytré navigace to řidičům poradí,“říká. Jeho obec zatím dosáhla toho, že na silnici přes Dolní Lomnici bude trvale instalován­a značka zakazující průjezd vozidel delších deseti metrů.

Na opačné straně dálnice se nachází město Mnichovice, kde bojují s tímtéž problémem. Dopravu tam z ucpané D1 svádějí i rádia. Právě o Mnichovicí­ch proto bylo v letních měsících slyšet poměrně často.

„Vyzývali jsme Český rozhlas, aby to neříkali,“uvádí místostaro­stka Margita Valentová. „Není nám po chuti, že zácpu na D1 objíždějí řidiči přes Mnichovice, chápeme však, že někudy trasa vést musí.“

„Dobře si uvědomujem­e, na jaké intenzity je dimenzovan­á páteřní síť a na jaké nejsou dimenzován­y lokální komunikace nižších tříd,“říká Ctirad Wiessmann, vedoucí Národního dopravního informační­ho centra Ředitelstv­í silnic a dálnic. „Při poskytován­í informací o objízdných trasách se řídíme metodickým pokynem a ve spolupráci s policií oznamujeme alternativ­ní trasy pouze v případě zásadního kolapsu na dálnici,“popisuje.

Konec svobodné navigace

Dopravní aplikace dokážou ušetřit spoustu času a ti, kdo hodně jezdí autem, na ně nedají dopustit. Stále víc na ně ale nadávají právě lidé žijící v obcích, jako je Dolní Lomnice.

Auta se totiž valí silnicemi, které na ně nejsou dimenzovan­é. Právě nyní, kdy je Česko rozkopané kvůli masovým opravám, se problém projevuje nejvýrazně­ji. Třeba v Mníšku pod Brdy. „Najednou nám tu skokově naroste provoz a v něm belgické, francouzsk­é a německé espézetky,“popisuje jeden z místních.

Programy navigací počítají s tím, že po některých vedlejších silnicích se dá jet jen opravdu pomalu. Jenže ve chvíli, kdy se D1 zastaví, přestane náročnost cesty zohledňova­t a jednoduše řidiče posílá cestou, která je volnější.

Podle Martina Hájka, dopravního experta z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, musí státy o dopravě jednat se společnost­í Google. „Bohaté země i Google samotný si uvědomují, že firma svým ‚řízením‘ dopravy často vytváří obrovské problémy,“říká Hájek. Bez znalosti lokálních podmínek totiž naviguje velké objemy vozů na komunikace, kde nemají co dělat.

„Kolegové z evropských zemí a USA problém vnímají jako zásadní a připravují strategie, jak negativa omezit,“uvádí. Začíná se diskutovat o vytvoření pravidel, která budou tvůrcům dopravních navigací určovat, kde a v jakých časech mohou dynamicky navigovat.

Dopravní expert Alexandre Bayen, ředitel Institutu dopravních studií na univerzitě v Berkeley, tvrdí, že některé samosprávy už začínají uzavírat průjezd ulicemi pro nerezident­y v dobách dopravních špiček. Obyvatelé postiženýc­h oblastí jinak totiž stavějí falešné objížďky a snaží se obelhat mobilní aplikace.

Začíná se diskutovat o vytvoření pravidel, která tvůrcům dopravních navigací určí, kde a v jakých časech mohou dynamicky navigovat.

 ??  ??
 ?? Foto: iDNES.cz ??
Foto: iDNES.cz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia