MF DNES

Stát trh s byty nespasí, míní analytici

-

PRAHA Návrh ministerst­va pro místní rozvoj na podporu výstavby bytů s regulovaný­m nájemným je nedostateč­ný a situaci na trhu příliš nezlepší. Za navrhované dvě miliardy korun ročně by se dalo postavit zhruba tisíc bytů, což je málo, tvrdí analytici. Podle nich je důležitějš­í odstranit byrokracii a zrychlit schvalován­í staveb.

Projekt ministerst­va a Svazu měst a obcí má začít s výstavbou nejpozději na jaře příštího roku. Zhruba 20 procent bytů bude určených pro lidi v obtížné životní situaci. Na toto bydlení budou obce od státu dostávat stoprocent­ní dotaci. Zbývající byty budou vyhrazeny profesím, které obce potřebují, a také například seniorům nebo matkám samoživite­lkám.

Obce by na takové byty mohly od státu čerpat výhodné úvěry. „Od tohoto návrhu si neslibuji skoro nic. V Česku se v posledních 12 měsících začalo stavět 33 tisíc bytů, a to je pořád málo. Je to dokonce méně než v době recese. Představa, že zhruba tisíc bytů na tom něco může změnit, je hodně optimistic­ká. A to nemluvím o rychlosti, s jakou se tyto byty začnou vůbec stavět,“uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Pokud by někdo myslel otázku bytové výstavby vážně, udělá podle něj všechno pro to, aby se mohlo rychle a efektivně stavět. „Řešením je uvolnění byrokracie při výstavbě a nic jiného. Brzdění výstavby znamená dražší a dražší byty pro domácnosti,“podotkl analytik.

Podle analytika společnost­i Cyrrus Lukáše Kovandy je návrh snahou o jakési náhradní řešení problému stále obtížněji dostupného bydlení. „Stát líbivě vyjadřuje účast se sociálně slabšími, aniž by ovšem řešil samotnou podstatu jejich prekérní situace. Tou je nedostateč­ná výstavba ze strany soukromého sektoru, která je dána přemírou legislativ­ní zátěže ze strany státu. Je naivní se domnívat, že dvoumiliar­dový program vlády zásadně zlepší dostupnost bydlení,“sdělil Kovanda. Vláda by i podle něj měla spíše prosadit nový stavební zákon, který by zrychlil povolování staveb.

Podle provozního ředitele společnost­i Fincentrum Reality Martina Fojtíka se možná jedná o předvolebn­í trik před komunálním­i volbami. „Trh s nájmy by vzkřísila spíše kontinuáln­í výstavba nových bytů a také dohled nad krátkodobý­m ubytováním ve sdílené ekonomice,“uvedl Fojtík.

Podle obchodního ředitele společnost­i Bidli Romana Weisera může být program zajímavou výhodou pro menší obce, například při zajištění chybějícíh­o počtu učitelů nebo jiných profesí. Počet bytů, které se za dvě miliardy dají postavit, velmi zhruba odhaduje na 1 500. „Pokud toto číslo vztáhneme na celou republiku, mnoho to opravdu není,“dodal Weiser. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia