MF DNES

Jekyll a Hyde: jak se Conte a Salvini snaží zastavit migranty

Nová vláda v Římě se všemožně brání nelegální imigraci. Neváhá se kvůli tomu ani rozhádat s Bruselem.

- Jiří Sládek zvláštní zpravodaj MF DNES v Itálii

Italský ministr vnitra Matteo Salvini dovedně využívá sociální sítě. Jeho doménou je hlavně Facebook.

Muž, který stojí v čele euroskepti­cké strany Liga, silnějšího ze dvou vládních partnerů, aktuálně boduje na webu svou víkendovou fotografií s rozpitým půllitrem piva a rybářským prutem.

Doplnil ji stručným vzkazem:

„Italy bráním s čím dál větší vervou, na zdraví těch, co vyšetřují, co urážejí a co nás nemají rádi!“

Jeho poselství mířilo na prokurátor­y ze sicilského Agrigenta, kteří Salviniho začali vyšetřovat poté, co odmítl vpustit na italské břehy okolo 150 převážně eritrejský­ch migrantů z lodě italské pobřežní stráže Diciotti.

Má to svou jistou symboliku. Sotva usedla v červnu v Římě nová koaliční vláda premiéra Giuseppe Conteho, řešila problémy s jinou lodí, rovněž přeplněnou stovkami migrantů, jmenovala se tehdy Aquarius.

Teď má za sebou vláda první tři měsíce, přistěhova­lecká krize zůstává její hlavní agendou. Rozhodla se pro ostrý kurz.

Salvini je přitom v centru dění, premiér Conte je naopak spíše diplomatem, který mírní konflikty.

V posledním vyhroceném sporu okolo lodi Diciotti podpořil Salviniho i šéf koaličního Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio. Pohrozil dokonce minulý týden zastavením italské platby do unijního rozpočtu, pokud Brusel Itálii s novou várkou migrantů nepomůže.

Následoval­a bruselská schůzka s evropskými partnery Itálie. Nic však nevyřešila a únavná slovní přestřelka Říma s unijními činiteli pokračuje. Nejnověji Di Maio pohrozil i tím, že bude vetovat připravova­ný dlouhodobý rozpočet EU.

„Brusel to nezajímá!“

„Unie udělala velkou chybu, že Itálii s imigrací nepomáhala,“vysvětluje Pier Giorgio Ardeni, šéf Institutu Cattaneo. Teď se podle něj dívají Italové na Brusel s notnou dávkou nevraživos­ti.

Di Maio, který má ve vládě post vicepremié­ra, se Salviniho zastal i ve zmíněném sporu se sicilskými prokurátor­y, podle kterých je Salvini podezřelý z nezákonnéh­o zadržování osob a zneužití pravomoci.

„Nijak neporušil etický kodex, k odstoupení není důvod,“řekl Di Maio.

Salvini z titulu šéfa vnitra bránil vylodění migrantů do doby, než se jich nakonec část uvolila převzít Albánie, Irsko a katolická církev.

Tvrdí, že jen konal svou práci, nestojí proto o imunitu. „V Itálii žije pět milionů lidí v absolutní chudobě, těm bychom se především měli věnovat,“říká Salvini s tím, že jeho země navíc zachránila v uplynulých letech statisíce migrantů, aniž to někoho v Bruselu zajímalo. Teď žádá od Evropy konkrétní činy.

Salviniho Liga se zatím opírá o výrazné sympatie italské veřejnosti. Podle průzkumů ji podporuje po prvních třech měsících stále 60 procent dotázaných.

Většinou oceňují Salviniho přímočaros­t, která dala zapomenout na plejádu nerozhodný­ch italských politiků posledních let, kteří se opírali o nestabilní křehké koalice. Mají pocit, že plní volební sliby. Razantní omezení migrace bylo jedním z těch hlavních, plakáty Ligy dokonce slibovaly odsun 500 tisíc azylantů, kteří už v Itálii nelegálně pobývají.

Sázka na migrační vlnu

Protiimigr­antská strana se kdysi vymezovala jen proti Římu a potácela se okolo pětiprocen­tní podpory. Postupně však opustila svůj autonomist­ický program a nyní se snaží oslovit celou Itálii. Když se Liga nedávno sešla na výročním zasedání v severoital­ské Pontidě, nemohli si její lídři vynachváli­t, jak preference rostou, už jsou na 30 procentech a z Ligy je i po třech měsících ve vládě nejsilnějš­í strana.

Podle toho i sebevědomě vystupuje. Salvini se stylizuje do role pevného ochránce zájmů běžných Italů.

„Matteo je velmi přátelský člověk, rozumí lidem,“říká Lucia Borgonzoni­ová, ministryně kultury za stranu Liga. „Je velmi empatický, vedle politickýc­h schopností disponuje i lidskými kvalitami,“ocenila Salviniho.

Jeho skutečná zkouška brzy přijde. Nejpozději do poloviny října musí Itálie schválit návrh rozpočtu. Brusel přitom už teď tvrdě kritizuje schodek italských veřejných financí. Země je po Řecku nejzadluže­nější v celé Evropské unii.

Teprve pokud se podaří Conteho vládě prosadit masivní rozpočtové výdaje a ustát následnou kritiku z Bruselu, bude mít vyhráno.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ?? S poctami Babiše na Maltě uvítali přehlídkou (vpravo). V Itálii navštívil i velitelstv­í operace Sophia, jejímž cílem je boj proti pašerákům migrantů (nahoře), a setkal se s Čechy, kteří tam působí.
S poctami Babiše na Maltě uvítali přehlídkou (vpravo). V Itálii navštívil i velitelstv­í operace Sophia, jejímž cílem je boj proti pašerákům migrantů (nahoře), a setkal se s Čechy, kteří tam působí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia