MF DNES

Na Sibiř míří 300 tisíc ruských vojáků

Rusko demonstruj­e obřím cvičením na dlouhé asijské hranici mohutnost své armády.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Už jen dopravit 300 000 vojáků, 36 000 tanků, obrněných transporté­rů a další vojenské techniky do vojenských prostorů na ruském Dálném východě, je obrovský úkol, který vůbec není snadné splnit.

To je první z důvodů, proč přípravy už teď běží naplno, ačkoli vojenské cvičení „Východ 2018“začne až 11. září. Druhým je to, že se bude konat na obrovském rozsahu území, větším než celá kontinentá­lní Evropa. Do cvičení ve střední a východní části Ruska se mimo jiné zapojí ruská Tichomořsk­á a Severní flotila a letecké jednotky. Chystané manévry tak podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua předčí i dosud největší sovětské cvičení z roku 1981. „V něčem zopakují Západ-81, v něčem ale budou mnohem rozsáhlejš­í,“prohlásil včera Šojgu.

Podle ministra má jít o prověrku bojových situací, které se budou blížit skutečnému velkému válečnému konfliktu. „Představte si současně v pohybu třicet šest tisíc kusů bojové techniky, od tanků přes obrněné transporté­ry, samohybná děla, to vše v podmínkách maximálně se blížícím bojovým,“řekl podle agentury RIA před novináři ministr obrany.

To vše se děje za situace, kdy se mnoho Rusů bouří proti reformě penzijního systému: z ekonomický­ch důvodů posunuje důchodový věk tak, že se penze velká část Rusů nedožije. Proto musí Kreml složitě vysvětlova­t, proč je nutné konat tak nákladnou akci, jakou cvičení „Východ 2018“nepochybně je. Úřad ruského prezidenta tvrdí, že je to nutné vzhledem k nepřátelsk­ým úmyslům Západu vůči Rusku. „V současné mezinárodn­í situaci, která bývá k naší zemi agresivní a nepřátelsk­á, je nezbytná schopnost bránit se,“uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

V rámci cvičení jsou ale plánovány operace, jako mohutné výsadky vojsk, které se za „obranné“rozhodně nedají označit. Podle Severoatla­ntické aliance se ruská armáda, která jen o něco menší cvičení uspořádala loni u evropských hranic, připravuje na „rozsáhlý válečný konflikt“. „Je to model, který pozorujeme už nějakou dobu: asertivněj­ší Rusko výrazně zvyšuje své vojenské výdaje a vojenskou přítomnost,“řekl včera mluvčí Aliance Dylan White.

Rusko je silnější než Čína

Zřejmě proto, aby obří cvičení nebudilo obavy Číny, s níž se snaží Rusko v posledních letech spolupraco­vat ve snaze oslabit globální dominanci Spojených států, se cvičení zúčastní i čínské a mongolské jednotky. Jak však dodávají ruská média, budou Číňané pouze v jedné části cvičení a bude to účast spíše symbolická.

Podle serveru Global Firepower, který porovnával 5O různých ukazatelů vojenské síly 136 zemí světa, se Rusko v síle armády umístilo na druhém místě, za Spojenými státy a před Čínou a Indií. Největší unijní stát Německo je až na desátém místě. V počtu tanků, děl a raket je Rusko dokonce před USA. Otázkou však je technologi­cká úroveň zbraní, kde si USA udržují před zbytkem světa výrazný náskok.

 ?? Foto: ČTK ?? Sledoval přípravy cvičení? Ruský prezident Vladimir Putin strávil několik dní dovolené opět na Sibiři ve společnost­i svého ministra obrany Sergeje Šojgua. Tentokrát nic nelovil, ale podle Kremlu sbíral houby.
Foto: ČTK Sledoval přípravy cvičení? Ruský prezident Vladimir Putin strávil několik dní dovolené opět na Sibiři ve společnost­i svého ministra obrany Sergeje Šojgua. Tentokrát nic nelovil, ale podle Kremlu sbíral houby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia