MF DNES

Tálibán vyhnal vládu z celého okresu

-

Islamistic­ké hnutí Tálibán převzalo v Afghánistá­nu vládu nad dalším okresem. V pondělí afghánské bezpečnost­ní síly opustily svou poslední základnu v okrese Ghúrmáč na severu země. Při bojích tam v posledních dnech zahynuly desítky afghánskýc­h vojáků a povstalců. Navíc když se odtud afghánská armáda v pondělí stahovala, přepadli povstalci její konvoj čítající zhruba 80 vozidel. Nejméně 25 vojáků zabili, 20 zranili a 16 vzali do zajetí.

Před deseti dny padl další okres, Bilčirágh, rovněž na severu.

Před měsícem dobyl Tálibán jiné dva okresy při hranicích s Pákistánem. V té době hrozil i pád města Ghazní, po němž by Tálibán poprvé ovládl celou provincii.

Ohrožen je okres Nesi na severových­odě. Pokud by padl, byly by odříznuty i další čtyři okresy.

Začátkem roku bylo pod kontrolou vlády asi 220 okresů, Tálibán jich držel 60, o zbylých 120 se bojovalo. Od té doby se poměr posunul ve prospěch Tálibánu. Navíc jde často jen o iluzorní čísla. Vláda ve „svých“okresech mnohdy drží jen okresní města a hlavní komunikace, jinak vše patří Tálibánu.

A tak i když povstalci papírově ovládají relativně málo okresů, reálně ohrožovali už v lednu podle zprávy BBC 70 procent rozlohy země.

Protože však jde hlavně o venkov, vláda má pod kontrolou území, na němž žijí tři čtvrtiny z asi 35 milionů obyvatel. Současně se i zmenšila rozloha území v kilometrec­h čtverečníc­h, které Tálibán drží. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia