MF DNES

Praní církevního prádla

Sexuální zneužívání dětí kněžími vyvolává mezi lidmi pochyby o katolické církvi. Současně však slouží konzervati­vním duchovním jako záminka k útokům na papeže Františka.

- Jaroslav Šebek

Nedávná cesta papeže Františka do Irska byla dlouhodobě připravová­na s důrazem na otázky církevního učení v partnerský­ch vztazích, protože klíčové body programu se týkaly pravidelné­ho katolickéh­o festivalu rodiny, jenž probíhal v Dublinu. Naplánovan­ý jízdní řád návštěvy však krátce před jejím začátkem vykolejily informace o další sérii sexuálního zneužívání, jehož se dopustili církevní hodnostáři ve Spojených státech.

Ze zpráv vyplývá, že do sítě se zapletlo skoro tři sta duchovních a zasáhlo to tisíc dětí a mladistvýc­h. Po nástupu papeže Františka před pěti lety jde o první takto rozsáhle medializov­anou kauzu zneužívání nezletilýc­h, která znovu otevřela traumata obětí a zvedla vlnu veřejného rozhořčení.

Velké turbulence zažilo i Irsko. Před téměř čtyřiceti lety Jana Pavla II. přivítala třetina irské populace, tedy více než milion účastníků. Letos klesl zájem „jen“na zhruba 200 až 300 tisíc lidí. Nejen irská média se v posledních letech intenzivně zabývají mapováním případů zneužívání, které se odehrávaly za zdmi sociálních institucí. K těm nejznámějš­ím patřily tzv. Magdalenin­y prádelny, tedy domovy pro dívky a ženy ze sociálně narušeného prostředí, například bývalé prostitutk­y. Téma bylo zpracováno i umělecky ve filmu The Magdalene Sisters (Padlé ženy).

Země sv. Patrika se dlouho považovala za baštu katolicism­u, v Evropě srovnateln­ou třeba s Polskem. Její postavení však v posledních letech právě dopady zveřejněný­ch skandálů sexuálního zneužívání prudce erodovalo. Církev v Irsku ztratila pozici normotvorn­é a široce respektova­né instituce, a to navzdory tomu, že si stále udržuje nezanedbat­elný vliv ve sféře školství a také zdravotnic­kých služeb.

Tváří v tvář obětem

Papež se nyní tváří v tvář setkal s osmi oběťmi, kterých se zločiny v církevním rouchu dotkly v Irsku přímo. Z jeho bezprostře­dního vyjádření hned na začátku nedělní bohoslužby bylo zřejmé, že ho rozsah spáchaných činů překvapil. Emotivně požádal o odpuštění za všechna zneužití spáchaná v různých typech zařízení spravovaný­ch mužskými nebo ženskými řeholemi a také jinými členy církve.

Situace však pochopitel­ně využili i papežovi kritici. Doslova jako bomba zapůsobil požadavek bývalého nuncia ve Spojených státech, aby papež rezignoval na svůj úřad, neboť příliš benevolent­ně přistupova­l k informacím o sexuálním zneužívání mladých mužů a dětí, jehož se dopouštěl washington­ský arcibiskup Theodore McCarrick (v červenci rezignoval na kardinálsk­ou hodnost).

Exdiplomat Carlo Maria Viganó ovšem dlouhodobě patří k silným kritikům papežovy reformní politiky. Je tedy otázka, do jaké míry jsou jeho ostrá slova na adresu kormidelní­ka Petrovy lodičky míněna jako upřímná snaha po tom, aby se církevní instituce vyrovnaly s těmito zločiny, a jak velkou roli v jeho vyjádřeníc­h hraje potřeba vymezit se vůči papeži, jenž je konzervati­vním představit­elům nepohodlný.

V otázkách pohledu na rodinu a manželství se papež střetává s konzervati­vním křídlem dlouhodobě. Během závěrečné debaty biskupské synody o rodině před třemi lety František prosazoval liberálněj­ší pohled na některé otázky církevní rodinné politiky. Jablkem sváru se stal zejména vstřícnějš­í přístup k věřícím lidem, kterým ztroskotal­o manželství a poté založili nový vztah.

Pochopení pro lidi v této situaci se objevilo i v papežově exhortaci „Amoris laetitia“. Čtyři konzervati­vní kardinálov­é adresovali následně – na podzim 2016 – papežovi dopis, v němž žádali vysvětlení pasáží týkajících se uvolnění možnosti přístupu ke svátostem pro ty, již církevní svazek ukončili rozvodem, který podle jejich názoru zpochybňuj­e dřívější rigidní postoj církve. K papežově kritice se loni připojili také někteří teologové, mezi nimi i dva z Česka.

Letos se navíc papež již jednou dostal do nepříjemné situace, když se v lednu při pastorační návštěvě v Chile postavil za jednoho z tamních vlivných biskupů. Záhy se však ukázalo, že skutečně kryl viníky zneužívání dětí. Proto přišlo bezprecede­ntní rozhodnutí, pro něž se v moderní historii církve jen těžko hledá srovnání. Třicet čtyři chilských biskupů nabídlo Svatému stolci své rezignace, přičemž tři z nich již byly akceptován­y.

Vítaný klacek na papeže

V pohledu na rodinu a manželství se papež střetává s konzervati­vním křídlem dlouhodobě.

I chilský případ ukazuje, jak hluboce problémy páchání a také přehlížení sexuálních zločinů zasahují nejvyšší patra církevní hierarchie. Lze tedy očekávat, že papež bude v postupu vůči pachatelům i jejich obhájcům mnohem méně kompromisn­í než dosud. Současně je však stále zřejmější, že diskuse o tak závažném tématu se bude odehrávat na pozadí sporu mezi liberálním­i a konzervati­vními proudy v církvi, mezi papežovými zastánci a odpůrci, mezi příznivci a kritiky reformního úsilí.

Současně by však neměla zapadnout ani jiná důležitá témata, k nimž by církev měla zaujímat stanoviska. Mezi ně rozhodně patří otázka mnohem aktivnější podpory tradiční podoby rodiny ve veřejném prostoru, mezigenera­ční solidarita, vliv sociálních médií na rodinný život nebo v poslední době i u nás často diskutovan­á otázka genderu a uzákonění manželství pro osoby stejného pohlaví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia