MF DNES

Příběh svaté Ludmily zazní i na náměstí

- — Věra Drápelová

Téměř vyprodaná je většina koncertů festivalu Dvořákova Praha. Ten zahájí 7. září kantáta Svatební košile v podání České filharmoni­e a dirigenta Jakuba Hrůši.

Na některé pořady nicméně zbývá ještě omezený počet vstupenek. „Patří k nim koncert se sólovým vystoupení­m pianisty Krystiana Zimermana 20. září, první a poslední koncert komorní řady a také zahajovací večer,“vypočítává Klára Bumbálková z festivalov­ého štábu. Na vyprodané akce, jako je koncert České filharmoni­e s pianistou Jevgenijem Kissinem nebo Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila, se lze dostat prakticky už jen po zapsání na čekací listinu a za předpoklad­u, že se nějaký lístek vrátí.

Sbory se spojí

Svatá Ludmila, která zazní 15. září, je stěžejní projekt letošního ročníku. Kdo ji nebude moci vyslechnou­t v Rudolfinu, může ji zhlédnout na projekčním plátně na Palachově náměstí, kde se k umělcům uvnitř budovy přidají tři stovky sboristů ze všech koutů republiky. Happening připomene 100. výročí státnosti. „S Českou televizí a našimi ambasádami navíc jednáme o streamován­í do ciziny pro krajany,“dodává Robert Kolář, ředitel Akademie klasické hudby, která festival pořádá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia