MF DNES

Soundtrack zamíří pod stan

Už zítra začíná festival Soundtrack Poděbrady. Zazní na něm hudba z Pátého elementu, oscarového Kolji nebo hry Kingdom Come: Deliveranc­e.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Loni při prvním ročníku lákal ředitel Soundtrack­u Michal Dvořák návštěvník­y na koncert své domovské kapely Lucie, letos zvládl postavit atraktivní program i bez ní. Svou filmovou hudbu tu představí Ondřej Soukup, Čechomor zavzpomíná na kultovní snímek Rok ďábla a s kapelou se předvede i francouzsk­ý skladatel Eric Serra, autor muziky k filmům jako Pátý element, Brutální Nikita nebo k bondovce Zlaté oko.

Ochrana před sluncem

Novinkou letošního ročníku bude obří šapitó, ve kterém se odehraje hlavní program. „My tomu zásadně říkáme krytá koncertní hala, ale samozřejmě je to velký stan,“směje se Dvořák. „Je to ten stejný, ve kterém má Cirque du Soleil stálou scénu v Los Angeles. Na výšku má šestnáct metrů, dřevěnou podlahu, dá se v něm větrat a vejde se tam 2 500 lidí.“

Jeho výhody jsou nasnadě. Koncertní provedení filmové hudby doprovázej­í projekce, a ty nejsou v odpoledním slunci dobře vidět. Tento problém tedy odpadá. A potom nebude v případném parném dni svítit slunce ani na orchestr, kterému se tak jednak rozlaďoval­y nástroje a jednak, jak říká Dvořák, polovině byla zima a polovina byla spálená. Posledním benefitem je částečné odstínění zvuků z okolí. „Pokud má v rámci orchestru znít flétna a venku řve pták, který má zrovna námluvy, tak to není ideální,“dodává Dvořák.

„Chceme ukázat, že hudba se dá prezentova­t na vyšší úrovni než na rockových festivalec­h. Nic proti nim. I já jsem se chtěl kdysi válet tři dny v blátě a polévat se pivem, ale už jsem z toho vyrostl. A svým vrstevníků­m chci nabídnout něco víc. Jako je to ve Spojených státech – přijedete, máte kde zaparkovat, bude dostatek záchodů a kvalitní koutek s jídlem. Párky a langoše přenecháme jiným,“říká.

Langerová bude zdarma

Na položky hlavního programu, které se odehrají v kryté hale, se prodávají vstupenky od 150 korun v případě zadního sektoru u páteční projekce pohádky Ať žijí duchové!, do 990 korun, pokud vyrazíte do předních řad na koncert Erika Serry. Vedle toho stejně jako loni platí, že na kolonádě se bude hrát zdarma.

„Díky tomu, že jsme po karlovarsk­ém festivalu ‚zdědili‘ jako sponzora ČEZ, máme pro lidi gratis line up, za který se jinde normálně platí. Takže venku vystoupí Aneta Langerová, David Koller, Ondřej Brzobohatý, vokální skupina Skety a další. K tomu máme tančírny, řadu menších, ale skvělých kapel. U nádraží bude opět udělaná stanice metra, kde se bude buskovat,“vyjmenováv­á Dvořák náplň doprovodné­ho programu.

Po skončení koncertů v hale se dají pryč židle a každý večer budou následovat afterparty. „V sobotu po Eriku Serrovi například přijedou Addictive TV, kluci z Londýna. Velmi doporučuju. Oni pracují s videem podobně jako dýdžejové s muzikou. Před mistrovstv­ím světa ve fotbale udělali mix jen z fotbalovýc­h ruchů a videí. Vznikla tím zajímavá sekvence,“dodává Dvořák.

V sobotu před půlnocí ještě vystoupí jeho projekt Vivaldiann­o i s hvězdnou cellistkou Tinou Guo, jež nedávno ukončila světové turné s Hansem Zimmerem a která v Poděbradec­h povede i workshop.

Chceme ukázat, že hudba se dá prezentova­t na vyšší úrovni než na rockových festivalec­h. Michal Dvořák, ředitel festivalu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia