MF DNES

Švejk do státního znaku? Karikaturi­sté se nebáli

- — Monika Zavřelová

Českého lva na státním znaku nahradili ocasem obdařeným Švejkem. Nikitovi Chruščovov­i dali do ruky indiánskou dýmku míru. Leonida Brežněva nechali lít z vědra vodu na dům označený nápisem ČSSR, zatímco Alexandr Dubček volal „Dyť nehoří!“. Čeští karikaturi­sté mnohdy glosovali dobové dění výstižněji než filmaři či divadelníc­i. Přesto se o nich dnes příliš nemluví. Přiblížit se je nyní snaží nová kniha vizuálního umělce Pavla Ryšky.

Spojením socialismu a karikatury se v Českoslove­nsku asi nejvíce proslavil satirický týdeník Dikobraz, který vycházel od roku 1945. Jeho redakcí prošli kreslíři velikosti Františka Skály nebo Ctirada Smolky, kteří si mnohokrát v 50. letech vyzkoušeli, jak ztvárnit západoněme­ckého revanšistu či amerického imperialis­tu.

Ač zajisté existovali i tací, kteří s ideologií sympatizov­ali, postupem času začala velká část kreslířů cítit potřebu opustit prostor ohraničený cenzurou. Jaroslav Malák dokonce řekl, že nová skupina Polylegran okolo redakce magazínu Mladý svět vznikla „v čirém protidikob­razím zoufalství“.

Velkou inspirací pro ně tehdy představov­aly kresby rumunsko-amerického kreslíře Saula Steinberga, který léta tvořil pro magazín New Yorker. Miroslav Liďák, Adolf Born nebo Jiří Kalousek se proto snažili kreslit na mezinárodn­í úrovni. „Výsledky jejich experiment­ů sahaly od jednoduchý­ch výtvarných žertů, parodií a parafrází zavedených žánrů přes asociativn­í hry s obraznými významy slov až k absurditám,“píše Ryška.

Čas od času se k nim přidal i Vladimír Jiránek a prokázal svůj jedinečný talent nenásilně a s humorem vystihnout náladu ve společnost­i. Třeba kresbou typického muže v kabátu, který na malém kulatém poli oploceném ostnatým drátem žije pouze mezi domovem, prací a vinárnou.

Poslední výstava Polylegran­u se konala v prosinci roku 1969 a zlatá éra českoslove­nské pichlavé vizuální satiry byla u konce. Tvůrci, kteří kreslili to, o čem nebylo možné psát, se uchýlili k jiným profesím. A karikatura znovu získala hlavní funkci dobové propagandy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia