MF DNES

Před očima návštěvník­ů na stěnách svítí opály

-

KONĚPRUSY Jednou měsíčně zažívají návštěvníc­i Koněpruský­ch jeskyní téměř to samé, co jeskyňáři. Poslední pondělí v měsíci se pravidelně konají takzvané baterkové prohlídky. „Návštěvníc­i si při nich svítí pouze baterkami. Světla, která běžně osvětlují trasu a vybrané jeskynní útvary, jsou zhasnuta,“vysvětluje vedoucí Správy Koněpruský­ch jeskyní Alexandr Komaško.

Nejbližší baterkové pondělky se uskuteční 24. září. Ty úplně první se odehrály více méně náhodou kvůli neplánovan­é odstávce elektřiny. Jednou z jejich výhod je to, že si účastníci posvítí, kam chtějí. „Když jdeme s hromadnou skupinou při standardní­ch prohlídkác­h, ne vše je nasvíceno, takže jim nemůžeme všechno ukázat. S baterkami jim ale posvítíme třeba na zkamenělin­y na stěnách, které nejsou běžně osvětlené,“vysvětluje Komaško. Před očima lidí také světle zeleně světélkují opály na stěnách jeskyní. Stačí, když na ně průvodce posvítí UV lampou. Při běžném osvětlení nejsou viditelné, protože jsou čiré (hyalit opály), případně mírně mléčně zbarvené.

Procházka ve dvou jeskynních patrech trvá s baterkami o něco déle – přibližně hodinu a dvacet minut. Na baterkové prohlídky se rezervace nedělají. Kdo nestihne 24. září, bude mít v letošním roce ještě šanci 29. října. (jak)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia