MF DNES

Podnik s Pentou u radních narazil

Rada města neschválil­a spolupráci se společnost­í Penta při rozvoji okolí stanic na plánované lince metra D. Podle odpůrců by šlo o riskantní krok.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Rozkol a neshody provázejí vládnoucí koalici ANO, ČSSD a Trojkoalic­e (Zelení, STAN, KDU-ČSL) v metropoli dlouhodobě. Krátce před říjnovými komunálním­i volbami se nejednota projevuje i uvnitř některých z těchto stran. Potvrdila to i včerejší schůze radních při jednání o ožehavé otázce možného společného podniku s investiční skupinou Penta.

Díky spolupráci se soukromým investorem se měl výrazně zrychlit dosud zdlouhavý výkup pozemků pro plánovanou linku metra D z Pankráce do Písnice na jihu metropole. Aby záměr v radě prošel, stačilo jen získat podporu radních za ANO a ČSSD. A to neměl být problém, neboť materiál předkládal náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) a mezi dlouhodobé zastánce takové spolupráce se řadí primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Jenže při následném hlasování ruku nezvedl jeden zástupce sociální demokracie, a dokonce dva z hnutí ANO.

V jedenáctič­lenné radě tak i s podporou tří radních za Trojkoalic­i těsně převážil názor: s Pentou se nespojovat. Právě Trojkoalic­e proti záměru téměř od začátku bojuje a považuje jej za riziko s odůvodnění­m, že by Praha ztratila plnou kontrolu nad novou podobou území. Ve společném podniku by Penta měla většinový podíl 51 procent, ale mohla by na druhou stranu za pozemky nabídnout vyšší cenu než tu odhadní, což město podle zákona nemůže. „Dlouhodobě jsme upozorňova­li na nedostatky tohoto projektu. To, že nyní nebyl v radě schválen, považuji za vítězství zdravého rozumu,“uvítala výsledek hlasování náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Dolínek jako pošťák

Projekt spolupráce při výstavbě metra D připravova­l dopravní podnik poslední zhruba rok a půl. Potřeboval však posvěcení od svého vlastníka, kterým je hlavní město. K hlasování na radě mělo poprvé dojít už v polovině července, tehdy však náměstek Dolínek materiál z jednání na poslední chvíli stáhl. Napodruhé nyní radní návrh odmítli. „Nebylo to odhlasován­o, záměr nezískal většinovou podporu. Já jsem plnil pouze úlohu jakéhosi pošťáka, kdy mi představen­stvo dopravního podniku zaslalo žádost, ať rada věc projedná. Dopravní podnik této cestě věřil,“řekl MF DNES Dolínek.

Zda se bude pokoušet ještě do říjnových komunálníc­h voleb projekt znovu prosadit, nebo ambiciózní plán po včerejším nezdaru skončí, odmítl sdělit. „Čekám, jak nyní zareaguje management dopravního podniku. Je na něm, aby navrhl další varianty,“dodává Petr Dolínek.

Dopravní podnik byl včera ještě méně sdílný. „K výsledkům jednání rady města se nebudeme v tuto chvíli více vyjadřovat. Za dopravní podnik lze k metru D sdělit, že pokračují projekční práce i inženýrské činnosti,“sdělila stručně mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Zklamání z výsledku jednání rady města tak projevila pouze investiční skupina Penta. „Je to škoda, protože metro D mohlo být hotové do sedmi let a ušetřily by se značné veřejné finance. Rada rozhodla, tak jak rozhodla, a je tím dané, že metro v dohledné době rozhodně nebude,“tvrdí mluvčí skupiny Ivo Mravinac. Podle něj je Penta připravena se zástupci města znovu jednat, pokud v budoucnu o spolupráci projeví zájem.

Do výsledků včerejšího hlasování se mohla promítnout ještě jedna důležitá záležitost. Koncem června totiž poslanci schválili návrh zákona, který budování dopravní infrastruk­tury výrazně zrychlí. A to tak, že umožní začít stavět i na pozemcích, které státu, případně městu ještě nepatří. A do seznamu prioritníc­h staveb, kterých by se to týkalo, se dostala i linka metra D.

Podle Trojkoalic­e i části opozice tak problém s výkupy pozemků odpadne a společný podnik už není nutné zakládat.

Dopravní podnik si však nechal vypracovat podrobnou analýzu, která měla ukázat, jak moc by změna legislativ­y urychlila výstavbu metra. Z výsledků, které advokátní kancelář HSP & Partners předložila teprve v posledních dnech, vyplývá, že novela zákona sice celý proces urychlí, ale i tak bude trvat několik let, než město potřebné parcely získá. Například kvůli zdlouhavém­u procesu přípravy, který zahrnuje mimo jiné vypracován­í znaleckých posudků pro každý pozemek, a také kvůli případným kasačním stížnostem, které mohou majitelé parcel proti rozhodnutí podat.

Společný projekt dopravního podniku a Penty tak analýza vyhodnotil­a jako vhodnější. Jak upozornila ČTK, partnerem kanceláře HSP & Partners je advokát Květoslav Hlína. Ten se v poslední době objevil v médiích v souvislost­i se svým angažmá v pražském dopravním podniku. Jeho generální ředitel Martin Gillar navíc v Hlínově kanceláři v minulosti působil. Podnik i Hlína však odmítli, že by advokát získal v městském podniku vliv.

„To, že nebyl projekt v radě schválen, považuji za vítězství zdravého rozumu.“ „Metro D mohlo být hotové do sedmi let, ušetřily by se značné veřejné finance.“

Terasa paláce Lucerna se proměnila v zelenou louku. Nevyrostl tam ale přírodní trávník. Kavárník Ondřej Kobza nechal střechu pokrýt umělým travním kobercem, který zakryl dřevěnou podlahu položenou na střechu nedávno. „Inspirací pro zatravnění střechy Lucerny byly mimo jiné i zahraniční zákony, které ve vyspělých zemích, například ve Francii, platí. Každá nová budova tam musí mít na střeše zahradu či solární panely,“řekl kavárník Ondřej Kobza, který má střechu v pronájmu od Dagmar Havlové, majitelky paláce Lucerna. Na opravdový trávník na střeše Lucerny nebyly peníze, střecha by ho ani neudržela, ale část terasy se v budoucnost­i zazelená bylinkami a keři. Zatím je tam pár jabloní a několik desítek malých květináčů s rostlinami. Na střechu se také dočasně nastěhují králíci, slepice a vzácný modrásek komonicový. Na výhled ze střechy se může přijít podívat veřejnost až do 11. září vždy od 12 do 20 hodin. Základní vstupné je 200 korun. (rsr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia