MF DNES

Sídlo „Na krásné vyhlídce“ P

K historii švédské ambasády patří hrdinství i pohnuté osudy prvních majitelů palácové vily

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

alácovou vilu v ulici Úvoz na Hradčanech, ve které sídlí švédská ambasáda, si nechal v roce 1928 postavit významný advokát Josef Růžička. Stavební povolení pro velkolepý dům v těsné blízkosti Strahovské­ho kláštera získal Růžička i díky svým kontaktům. Byl vedoucím právního oddělení v bance a zároveň správcem obchodních aktivit Strahovské­ho kláštera.

Svůj vysněný dům si advokát dlouho neužil. V roce 1939 se do vily nastěhoval­i nacisté, kteří Růžičku zatkli. Jako honorární konzul Panamy totiž vydával víza mnoha českoslove­nským Židům, čímž jim zachránil život. Sám Růžička o ten svůj přišel v koncentrač­ním táboře Mauthausen.

„Od jeho ženy Anny si Švédsko začalo část budovy pronajímat v roce 1945,“říká současná švédská velvyslank­yně Viktoria Li, která je v Praze pracovně již dva roky. Do konce války sídlila švédská ambasáda v paláci Lažanských na Starém Městě. Dům advokáta Růžičky, který navrhl architekt Tomáš Šašek, v roce 1948 sebrali komunisté, kteří Švédsku nabídli, že si budovu může koupit.

„Stát odmítl s tím, že zkonfiskov­aný majetek nekupuje, ale že si budovu bude pronajímat,“popisuje historii ambasády velvyslank­yně. Annu Růžičkovou tehdy Švédsko nechalo v domě bydlet, čímž jí zajistilo i ochranu před režimem, který celou rodinu pronásledo­val.

Bydlela tu Eliška Junková

Po privatizac­i, kdy budovu získala zpět rodina původních majitelů, věnovala dcera Anny Růžičkové Tatiana svoji polovinu domu švédskému státu jako poděkování za to, jak se velvyslane­ctví staralo o její matku, a od roku 1993 je Švédsko majitelem celého domu. Kromě rodiny Růžičků ve vile bydlela od roku 1930 například také automobilo­vá závodnice Eliška Junková. Historii místa připomíná také plaketa na jedné ze zdí vily s nápisem „Na krásné vyhlídce“. Tak se totiž jmenovala hospoda, která na místě stála až do dvacátých let minulého století.

V současné době je ve vile kromě samotné ambasády také rezidence velvyslank­yně, sídlo Švédské obchodní komory a bydlí v ní také další dvě rodiny diplomatů. Rezidence velvyslank­yně Viktorie Li se nachází v patře nad kancelářem­i ambasády a její balkon nabízí pohled na celou Prahu.

„Veškerý nábytek i umění na ambasádě pochází od švédských designérů a umělců. Nábytek jsme nedávno zařizovali nový. Část toho starého budeme na začátku září nabízet veřejnosti na zahradním prodeji,“říká Viktoria Li. Švédsko podle ní dodržuje v zahraniční politice například zásady feminismu, a umělecká díla i vybavení vily tak pocházejí stejnou měrou od umělců i umělkyň.

„Snažíme se, aby budova ambasády byla v souladu s tím, co prosazuje celé Švédsko. Používáme tedy hlavně přírodní a ekologicky nezávadné materiály, jezdíme hybridním automobile­m a snažíme se být otevření veřejnosti,“vysvětluje velvyslank­yně. Ambasáda má na zahradě také včelí úl. Z vlastního medu na velvyslane­ctví vaří a také jej dávají darem návštěvám.

Podoba nábytku ambasády má odkazovat na tradiční švédský design – tedy jednoducho­st, funkčnost a minimalism­us. „Švédský design je spjat s přírodními materiály a pravidlem, že méně je někdy více,“říká velvyslank­yně.

Její pracovna se nachází v místnosti, která dříve sloužila jako ložnice Růžičkovýc­h. Připomíná to klenuté obložení dvojkřídlý­ch dveří vedoucí do pracovny. Na jeho nejvyšším bodě je ze dřeva vyřezaná postava ženy shlížející na příchozí. Předlohou pro sošku byla s největší pravděpodo­bností právě Anna Růžičková, manželka prvního majitele.

K vile patří také zahrada, na které ambasáda pořádá akce pro diplomaty i veřejnost. Během léta se tam například několikrát konalo promítání filmů se slavnou švédskou herečkou Ingrid Bergmanovo­u. V září tam zase budou moci švédští občané volit ve volbách do švédského parlamentu. „Nechceme, aby zahrada působila nějak škrobeně. Máme tu proto třeba i dětské hřiště nebo umělecká díla od pražských studentů středních škol,“dodává Viktoria Li.

 ??  ?? Rezidence velvyslank­yně Veškerý nábytek v interiérec­h pochází od švédských designérů. Švédské jsou i obrazy a sochy.
Rezidence velvyslank­yně Veškerý nábytek v interiérec­h pochází od švédských designérů. Švédské jsou i obrazy a sochy.
 ??  ?? Vila po advokátovi Architekt Tomáš Šašek navrhl ve dvacátých letech půdorys budovy do tvaru písmene L. Obě křídla vily svírají zahradu, ve které švédská ambasáda pořádá například promítání filmů. 8. září se tam pro veřejnost koná výprodej vyřazeného nábytku. 4x Foto: Dan Materna, MAFRA
Vila po advokátovi Architekt Tomáš Šašek navrhl ve dvacátých letech půdorys budovy do tvaru písmene L. Obě křídla vily svírají zahradu, ve které švédská ambasáda pořádá například promítání filmů. 8. září se tam pro veřejnost koná výprodej vyřazeného nábytku. 4x Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia