MF DNES

Plán města stavět byty nahrává spekulantů­m

Vedení magistrátu chce zastavět přírodní lokalitu Trojmezí i přes odpor svých rádců. Kvůli výstavbě zvažuje odkup pozemků od spekulantů za miliardy korun.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Už se krátí čas na to, aby vedení metropole protlačilo velká rozhodnutí. Na poslední chvíli včera prosadil díky hlasům ANO a ČSSD radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO) návrh na vykoupení pozemků v lokalitě známé jako Trojmezí.

Místo rozprostír­ající se na hranici Prahy 10, 11 a 15 chce Grabein Procházka zčásti zastavět bytovými domy. „Město potřebuje vlastní dostupné byty, které může za nižší nájem dát těm, kteří nejsou schopní zaplatit běžný komerční nájem. Takových bytů nám chybějí tisíce a s výstavbou není na co čekat,“zdůvodňuje zástavbu radní.

Není to poprvé, kdy se o zástavbě Trojmezí mluví. Myšlenka se objevila už za vlády primátora Pavla Béma a jeho radního pro územní rozvoj Martina Langmajera (oba ODS). Tehdy investoři skupovali pozemky vedené v územním plánu jako orná půda či zeleň. Počítali s tím, že město změní pozemky na stavební a jejich cena násobně stoupne. Kvůli odporu tisíců lidí však Praha od záměru ustoupila.

Lidem tehdy vadil mimo jiné projekt společnost­i PPF miliardáře Petra Kellnera. Před dvěma lety prodala firma své pozemky společnost­i Kaprain, jež tam hodlá také stavět.

Spekulantů­m teď díky návrhu Grabeina Procházky na výstavbu v lokalitě svitla naděje, že jim na krku nezůstane pozemek, s nímž nebudou moci nic dělat. „Z padesátky posuzovaný­ch míst jsme toto vytipovali jako nejvhodněj­ší. Jde o území o rozloze asi milion metrů čtverečníc­h a hlavní město tam vlastní přes 40 procent plochy. Na odkupu zbylých pozemků jsme myslím schopni se domluvit s vlastníky,“tvrdí Grabein Procházka.

„K výstavbě by si Praha musela nejspíš přizvat na pomoc developery, kteří by výstavbu realizoval­i,“dodává radní. Bytové domy mají zabrat jen část rozlehlého území, zbytek chce město přeměnit na park.

Nyní mají magistrátn­í úředníci připravit vše pro to, aby mohlo město následně vykoupit pozemky od jejich vlastníků. Rozhodnutí však bude až na další politické reprezenta­ci. Už dříve se objevil odhad, že odkup pozemků by mohl město vyjít na zhruba dvě miliardy korun.

Doporučení šla stranou

Na záměr Grabeina Procházky odkupovat pozemky a část zastavět upozornila MF DNES již letos v květnu. Už tehdy jeho záměr kritizoval­a jeho koaliční kolegyně, náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). A výtky od ní zní dosud.

„Podle stávajícíh­o i návrhu nového územního plánu má Trojmezí sloužit jako park nebo jiná přírodě blízká plocha. Město by nemělo být motorem snahy o předělání území na stavební. Nahraje to lidem, kteří tam dříve spekulativ­ně nakupovali pozemky,“říká Kolínská s tím, že samotný odkup pozemků jí nevadí, ale musí být garantován­o, že území zůstane nezastavěn­é.

Podobně se vyjadřuje i Institut plánování a rozvoje hlavního města (IPR). „Praha má dostatek vlastních pozemků pro bydlení. Nevidíme tedy důvod prověřovat výstavbu na cizích pozemcích, které navíc nový územní plán vymezuje jako nezastavit­elné,“uvádí mluvčí IPR Marek Vácha. „Pro bydlení jsme primárně vytipovali 12 lokalit, které jsou ve vlastnictv­í Prahy,“dodal Vácha. Seznam vhodných míst pro zástavbu dostalo město od IPR před více než rokem. Radní pro bydlení Radek Lacko (ANO) se více soustředil na vznik bytového domu na Černém Mostě a v Dolních Počernicíc­h a opravu věžáku na Opatově, které už měly vypracovan­ou potřebnou dokumentac­i z minulosti.

Na včerejší dotaz MF DNES, jak to v současnost­i vypadá se záměrem stavět na lokalitách, které doporučili městští plánovači, nereagoval.

Přestože se už před rokem několik městských částí, na jejichž území IPR doporučil stavět dostupné bydlení, proti výstavbě ohradilo, na třech lokalitách by stavět mohlo. „Jde o Krč, Kamýk a Libeň. Nyní magistrát dle našich informací vybírá zhotovitel­e na výstavbu domů v těchto místech,“prozradil Vácha.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia