MF DNES

Alejandro Nezničitel­ný D

Poprvé na Vueltě vyhrál, když se rozpadala Jugoslávie. I v 38 letech Valverde vítězí dál.

-

Tomáš Macek cyklistick­ý expert MF DNES

ěsivý pád! Valverde si zlomil čéšku, hrozí konec kariéry. Takové titulky se objevovaly loni 1. července ve světových médiích. Po zahajovací časovce Tour v Düsseldorf­u se experti dohadovali, zda se matador Alejandro Valverde ještě někdy do pelotonu vrátí. A pokud ano, zda znovu dokáže vítězit. Ano a ano, zní odpovědi. „V kariéře procházíte obdobími štěstí i smutku,“říká osmatřicet­iletý Španěl. „Mým nejhorším momentem byl loňský pád na Tour. Cítil jsem se předtím skvěle, jenže po šesti kilometrec­h úvodní časovky bylo najednou po všem.“Letos v lednu byl zpět. „Jakmile jsem v únoru v Abú Zabí vyhrál, uklidnil jsem se,“vypráví. Zažil pak báječnou první polovinu sezony, kdy vyhrál všechny čtyři etapové závody, jichž se zúčastnil, a do června nasbíral 11 vítězství. „Připadalo mi to neskutečné.“

Až Tour se nepovedla. Strategie tří lídrů stáje Movistar ve Francii selhala. Devět dnů zbývá do největší atletické akce v Česku. Na Kontinentá­lním poháru v Ostravě se kromě kvarteta Čechů (Staněk, Vadlejch, Ogrodníkov­á, Vrzalová) představí i světové hvězdy: americký trojskokan Taylor, jamajský sprinter Blake nebo africká běžkyně Semenyaová. Pár desítek lístků lze stále zakoupit přes ticketport­al.cz. „Nedostal jsem tam ze svého těla, co jsem chtěl,“přiznává. Skončil čtrnáctý. V srpnu trénoval v okolí Alicante, bez stresu, ale zároveň tak, aby byl fyzicky i psychicky připraven na poslední dva měsíce sezony.

„Teprve teď cítím, že jsem ve správné kondici,“hlásí na Vueltě. Hned v nedělní 2. etapě na Caminito del Rey triumfoval, když na posledních metrech přespurtov­al Michala Kwiatkowsk­ého.

„Tohle vítězství je mimořádné,“usmíval se Valverde, třetí nejstarší ve startovní listině. „I když jsou Giro a Tour nádherné závody, pro mě je Vuelta tím nejkrásněj­ším.“

Včera při prvním horském dojezdu na Alfacar vládli etapě uprchlíci, ale Španěl proťal cíl opět jednou těsně před mužem v červeném trikotu Kwiatkowsk­ým a celkově na něj ztrácí ze 4. místa pouze 12 sekund.

Během své kariéry dostal už Valverde mnohé přezdívky. Ballaverde, Zelená kulka. Nebo El Imbatido. Neporazite­lný. Tu mu dali, když vytvořil španělský rekord v největším počtu vítězství v žákovské kategorii.

Nedělní prvenství bylo pro změnu jeho 120. v profesioná­lní kariéře, v žebříčku dle počtu vítězství je nyní mezi aktivními jezdci třetí.

Poprvé na Vueltě vyhrál v 23 letech. Tehdy se psal rok 2003, právě se rozpadla Jugoslávie, skončil provoz letadel Concorde, zřítil se raketoplán Columbia, byl zajat Saddám Husajn – a v cyklistice stále vládl Lance Armstrong. Tak dávno se to zdá. „Je obdivuhodn­é, že od té doby si Alejandro drží patnáct let s minimálním­i výkyvy vysokou výkonnost. Pro mě je jednou z největších cyklistick­ých legend,“říká René Andrle, bývalý kolega z profipelot­onu, kterého pracovní povinnosti zavedly také na letošní Vueltu.

„Pořád na Alejandrov­i vidím, jak ho to neskutečně baví a jak cyklistiku miluje,“všímá si český exprofesio­nál. „Proto je stále tak dobrý – a může být i nadále, smlouvu má v Movistaru do roku 2020.“

Ve své kariéře Valverde absolvoval 23 závodů Grand Tour. V šestnácti z nich skončil v první desítce, v osmi na stupních vítězů a v roce 2009 při Vueltě úplně nejvýše.

Letos na celkovou klasifikac­i dost možná nepojede. Movistar tentokrát zastává strategii jediného lídra, a tím je Nairo Quintana.

„Vuelta bude v první řadě o Nairovi,“přitaká Valverde. „Nevyřazuji sice sám sebe z pořadí, ale ani vám neslíbím, že pojedu každý den na 100 procent na sebe. Pokud bude mít Nairo šanci vyhrát, poskytnu mu pomocnou ruku. Sám se mohu pokusit třeba o nějakou další etapu. Jsem tu volný agent.“

Nejen jeho krajan Ion Izagirre z týmu Bahrajn Merida upozorňuje: „Letos půjde o mimořádně tvrdou Vueltu.“Valverde cítí, že s mladšími dravci by v celkovém pořadí nemusel držet krok. Zato vnímá velkou šanci na titul mistra světa z Innsbrucku, v jednorázov­ém závodě na 265 kilometrů s 5 000 výškovými metry.

Aby už nyní usilovně myslel na Innsbruck, jej nabádá též španělský reprezenta­ční kouč Javier Minguez: „Vítězství v etapě bylo dobré pro Alejandrov­u morálku. Jestli však pojede Vueltu naplno až do konce, udělá směrem k mistrovstv­í světa chybu. Ale Čtvrtý na Vueltě mně nepřísluší určovat, co má tady dělat, to je věcí jeho týmu. Já jsem od toho, abych pak určil taktiku 30. září v Innsbrucku.“

Jedenáctkr­át už Valverde vyhrál worldtouro­vé klasiky.

Šestkrát byl na mistrovstv­í světa stříbrný či bronzový.

Ale zlatý dosud nikdy. Nibali (It. – Bahrain) Froome (Brit. – Sky)

286 vítězství.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia