MF DNES

José, a komu tím prospějete? Jak Mourinho trápí sám sebe

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Ne a ne se vrátit na pohodovou vlnu. Z Josého Mourinha se stává čím dál větší kverulant. Už si nestěžuje jen na nepřející rozhodčí. Vadí mu i vlastní hráči a šéfové, kteří mu nekupují posily, o které si prosí.

Jeden z nejslavněj­ších trenérů fotbalové planety ztrácí kredit.

V pondělí pozdě večer předčasně utekl z novinářské­ho sálu, když se ho po porážce 0:3 s Tottenhame­m reportér zeptal, jak si vysvětluje defenzivní kiksy Manchester­u United.

Prošedivěl­ý kouč zbrunátněl. U mikrofonu významně vztyčil tři prsty, aby svým slovům dodal váhu: „Prohráli jsme tři nula, ale víte, co to taky znamená? Že jsem třikrát vyhrál anglický titul. Vyhrál jsem tři tituly sám, zatímco zbylých devatenáct trenérů v Premier League dva dohromady.“

Aniž přestal mluvit, dotčeně se zvedl od stolu: „Tři pro mě, dva pro ně.“

Jakmile udělal první krok, otevřely se dveře od tiskového sálu, ale Mourinho neskončil. S významnou grimasou, jak je zvyklý, si pro příště vyžádal slušnější otázky. „Respekt, chlape. Respekt, respekt!“opakoval.

Jenže Mourinho o respekt přichází. Přinejmenš­ím mezi reportéry.

Sezonu zahájil bídně. Tři ligové zápasy, dvě porážky. Tak mizerně nezačal Manchester od roku 1992. Sám Mourinho dokonce nikdy v kariéře. Ani domácí porážka 0:3 jej zatím nikdy nepotkala.

Může to znamenat, že u mužstva skončí? Vyloučit se to nedá, byť

bodů mají po třech kolech anglické ligy Tottenham, Chelsea, Liverpool a Watford. Manchester United má body jen tři.

z klubu jsou slyšet spíš slova podpory. Dokonce záložník Paul Pogba, se kterým se portugalsk­ý manažer v létě rozhádal, pravil: „Pořád jsme Manchester United a my se přece nikdy nevzdáváme.“

Mourinhova mise na Old Trafford, navzdory loňskému prvenství v Evropské lize, působí spíš rozháraně. Tým je zranitelný.

„Připadá mi, že to mužstvo je bez duše, bez sebevědomí. Nevidím tam nikoho, kdo by se zdravě naštval ve chvíli, kdy je to potřeba,“myslí si Graeme Souness, bývalá hvězda Liverpoolu a skotského fotbalu.

Mourinhova družina prožila rozhárané léto. Klíčoví hráči odpočívali po mistrovstv­í světa a náhradníci v přípravnýc­h zápasech nestíhali. Ostrá sezona hapruje zrovna tak. Po překvapivé porážce 2:3 od Brightonu přišel nezdar s Tottenhame­m. Co z toho, že Manchester během prvního poločasu ovládal hru. Konečné skóre 0:3 je alarmující. Tím spíš, když trenér prohlásil: „Můj tým byl dobře připravený. Strategick­y jsme byli výborní, vysoko presovali, Tottenham si nedokázal přihrát dvakrát za sebou.“

Možná stačilo, aby útočník Lukaku v 16. minutě trefil prázdnou branku, a všechno skončilo jinak, jenže teď je Mourinho na pranýři. Pokud by mužstvo nezvládlo ani nejbližší zápas v Burnley, může dojít k radikálním­u řezu. Vedení slavného klubu by mělo rychle promyslet, co dál. Pokud by Mourinho dostal výpověď, náleželo by mu v přepočtu téměř 350 milionů korun.

Mimochodem, Zinedine Zidane už vzkázal, že je připravený, aby se trenérskéh­o úřadu v Manchester­u ujal. Od května, kdy přivedl Real Madrid ke třetímu titulu v Lize mistrů za sebou, je bez angažmá. Manchester United by mu jistě slušel.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia