MF DNES

Čísla: Murray a Wawrinka 3+3 101. 382.

-

mají s Wawrinkou společné, proto nešíří žádná chvástavá slova.

„Andy minimalizu­je tlak. Bez ohledu na to, kolik toho vynechal, jsou očekávání obrovská pokaždé, když vstoupí na kurt,“řekl o Murraym slavný John McEnroe, což se dá vztahovat rovněž na jeho generačníh­o souputníka ze Švýcarska.

Zatímco Murray se pod vedením Ivana Lendla vypracoval ve člena bájné Velké čtyřky, Wawrinka zůstával „pátým vzadu“. Bradu vystrkoval směle hlavně v titulových zápasech: na tři grandslamo­vé trofeje spotřebova­l jen čtyři finále, Murray stejný počet vytěžil z 11 pokusů.

Švýcarovi je už 33 let, Skotovi o dva roky méně. Těžké to mají: k supermanům Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi se po krátké odmlce zase přidává Novak Djokovič, nastupujíc­í dvacátníci v čele s Alexandere­m Zverevem touží po revoluci mládí, dozrává třeba Kevin Anderson. Musí být realisty. Vítěz z roku 2016

vyhráli, naposledy Wawrinka v New Yorku 2016.

patří v žebříčku Stanu Wawrinkovi, zbrzdilo ho zranění kolena.

náleží Andymu Murraymu, který se vrací po operaci kyčle. Vítěz z roku 2012

„Zlepšuju se turnaj od turnaje, už to není takové trápení. Ale zároveň jsem si pořád vědom, že mohou přijít potíže,“vypráví Wawrinka.

On i Murray si tak vychutnáva­jí ony prchavé momenty, kdy se jim daří sladit znalosti nashromážd­ěné za roky ve špičce s tím, co jim dovolí tělo. Potíže? Ano, i ty mohou přijít. Ale také je oba mohou šířit.

Wawrinka odstranil vysoko nasazeného Dimitrova a náhle se před ním otevírá hratelné pole: ve 2. rundě francouzsk­ý kvalifikan­t Humbert, pak případně Raonic a po něm Isner. Murray zase zadělává na šlágr v této fázi nebývalý – pokud oba zvládnou své příští mače, již ve 3. kole ho může potkat Juan Martín del Potro. To by byla řež! A pro ně momentálně dýchají. Hrát v plném zápřahu celé dva týdny, třeba až všech sedm zápasů, to není žádná samozřejmo­st. Lepší je žít přítomnost­í. Vyhrát tady a teď – a na „příště“tolik nehledět. „Ještě mi nějaký čas potrvá, než se vrátím tam, kde bych mohl být. Letos to být nemusí,“uznává Murray.

To ale neznamená, že by nemohl zavařit favorizova­nějším. Tak jak to už ostatně svedl Wawrinka.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Andy Murray si ve své průlomové sezoně v New Yorku připsal druhý grandslamo­vý titul kariéry. Ani on zde loni nenastoupi­l.
Foto: Profimedia.cz Andy Murray si ve své průlomové sezoně v New Yorku připsal druhý grandslamo­vý titul kariéry. Ani on zde loni nenastoupi­l.
 ?? Foto: USA Today ?? Stan Wawrinka vyhrál na US Open před dvěma lety – jelikož loni v New Yorku kvůli zranění nehrál, vrátil se na „místo činu“až teď.
Foto: USA Today Stan Wawrinka vyhrál na US Open před dvěma lety – jelikož loni v New Yorku kvůli zranění nehrál, vrátil se na „místo činu“až teď.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia