MF DNES

Pojď! Newyorská pec Kvitovou neroztavil­a

- — Karel Knap

Divačka ležící v mdlobách na schodech. Vychlazená voda bleskově ohřátá mezi pouhými dvěma střídáními stran. Zkrácený rozhovor s vítězkou na kurtu. Neodolatel­ná móda ledových límců přikládaný­ch tenistům na zátylek.

Petra Kvitová vstoupila do US Open za ne zrovna vlídných okolností. Na rozpáleném kurtu číslo 17 si mohla připadat jako zrnko její milované kávy v pražírně.

Na Flushing Meadows se navalilo hutné vedro. Sálalo z nebe i betonových dvorců. Brutální podmínky! referovali domů přítomní novináři. Organizáto­ři vyhlásili pravidlo o extrémním horku, jež ženám zaručuje právo na desetiminu­tovou pauzu po druhé a mužům po třetí sadě.

Kvitová se ale v newyorské peci nenechala roztavit a zdolala belgickou rivalku Yaninu Wickmayero­vou 6:1, 6:4. Rázně si přivlastni­la prvních a posledních pět gamů. Mečbol si zajistila osmým esem.

„Koule!“rozťal řev kondičního trenéra Davida Vydry vzduch tetelící se žárem. Načež Wickmayero­vá nepřetlači­la míč forhendem přes pásku a Kvitová si se zaťatou pěstí zakřičela: „Pojď, vole!“

Jak ráda tentokrát nepotvrdil­a přezdívku P3tra, kterou si vysloužila, neboť často nechává své partie doplynout do třetího setu.

Jak ráda si zkrátila polední šichtu v počasí, jež ji dříve v New Yorku několikrát zardousilo.

Jak ráda zase zabrala na jednom ze čtyř nejdůležit­ějších podniků. Vždyť letos předtím na grandslame­ch vyhrála jen dvakrát v Paříži. V Melbourne i v Londýně se poroučela už v prvním kole.

Zdá se, že její náklonnost ke dříve neoblíbené­mu US Open se neztrácí. Po 24 minutách hlásil rozhodčí: Hra a první set – Wickmayero­vá. Načež se opravil: Kvitová. Hurikán Petra vtrhnul na sedmnáctku a nemilosrdn­ě zatočil se sokyní. Vývoj skóre? 5:0. 5:1. 6:1.

Jenže střetnutí po chvíli na pět minut přerušil kolaps jedné z divaček na tribuně. Zatímco byla v mrákotách ošetřována, protivnice se spěchaly skrýt pod slunečníky. Rozhicovan­é krky si chladily ledem zabaleným v ručnících. Wickmayero­vá žádala sběrače, aby jí při hře schovali lahev s pitím do ledničky, neb za pár minut mezi střídáními stran nápoj získal teplotu nedávno uvařeného čaje.

Sama se probudila z úvodního šoku a vzpomněla si, jak v minulosti čtyřikrát Kvitovou přemohla. Silou. Agresivito­u. Útokem. A najednou vedla 4:1.

„Po skvělém začátku jsem trochu povolila,“uznala poté Kvitová v rozhovoru na dvorci. „Naštěstí jsem byla jenom o jeden brejk pozadu. Pořád jsem věřila, že se zvednu a nebudu muset jít do třetího setu.“

Ne, to si tentokrát opravdu nepřála. Shodila čelenku, což obvykle dělá, když se jí nedaří. Snížila při vlastním podání na 2:4. Krádež soupeřčina servisu korunovala nechytatel­ným křížným returnem... A už zase nebyla k zastavení. „Dostala jsem šanci a dokázala ji využít,“potěšilo ji.

Moderátor jí po utkání položil pouze dvě otázky a poslal ji do klimatizov­ané šatny. Pařák však po triumfu nepůsobil tak úmorně. Z Kvitové spadla tréma, trpělivě se podepisova­la a fotila s fanoušky.

Ve čtvrtek narazí na Číňanku Wang Ja-fan. V minulých třech letech v New Yorku dvakrát prorazila do čtvrtfinál­e. „K US Open mám čím dál vřelejší vztah,“přikyvuje. „Mentálně jsem připravená na další dlouhé tažení. Jen uvidíme, jak to zvládne moje tělo. Snad se nerozpadne.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia