MF DNES

Vjedu s dětmi pod vlak, hrozil muž

Neunesl rozvod. V autě, kde seděl se svými dětmi, chtěl najet na koleje a počkat na náraz

- — Barbora Ficbauerov­á

Manželka se s ním chtěla rozvést. A on to neunesl. Když byl třiačtyřic­etiletý Jindřich U. se svými dcerami loni v prosinci v Rakousku na výletě, zavolal odtud manželce a vyhrožoval jí, že pokud žádost o rozvod nestáhne, vjede i s dcerkami, kterým bylo tehdy 11 a 12 let, na koleje.

Neobvyklý případ včera začal projednáva­t Krajský soud v Brně. Muž je obžalovaný ze zločinu braní rukojmích. Hrozí mu až 12 let vězení.

Podle slov státní zástupkyně Ivety Eichlerové se muž s dívkami v autě údajně zamkl a vzal jim mobilní telefony. „Řekl jim, že pojedou na železniční přejezd a tam se společně zabijí. Poté před dcerami zavolal své manželce a té sdělil, že je s dětmi na železniční­m přejezdu, a jestli nestáhne žádost o rozvod, tak se s nimi zabije,“popsala státní zástupkyně.

Samotný obžalovaný tvrdí, že si z případu moc nepamatuje, protože má silné výpadky paměti. Zároveň však odmítá, že by chtěl ublížit dcerám. „Jsem si plně vědom toho, že se takové věci dělat nemají. Nechtěl jsem ublížit dětem, ale sobě,“uvedl s tím, že auto zamčené nebylo a dcery měly možnost odejít. „Dcerám jsem řekl, že nechci žít v rozpadlém manželství a chci jet na přejezd a zabít se,“popsal.

Přiznal, že totéž zatelefono­val nejen manželce, ale i svým rodičům.

Rozrušená manželka po telefonátu zavolala policii. Ta pak na obžalované­ho čekala doma, když se po několika hodinách i s dcerami vrátil. „Dcery byly zaskočené, když přijely. Řekly, že taťka se cestou dostal do stavu, který neovládal, a že mluvil o tom, že chce vjet na přejezd, protože už neví, jak dál,“uvedla manželka obžalované­ho.

Neschopnos­t ovládat se

Podle Jindřicha U. bylo dcerám jasné, že u něj došlo k psychickém­u zkratu. Ještě předtím totiž výlet do Rakouska probíhal normálně. Dívky s otcem odjely po souhlasu matky. Třebaže už předtím mezi partnery došlo ke sporu kvůli rozvodu. Jindřich U. se kvůli tomu pohádal i s manželčiný­m dědou, který mu údajně řekl, že se pro rodinu nehodí. Ještě před odjezdem se ale situace uklidnila a muž se o případné sebevraždě nikomu nezmínil.

S dcerami ještě v Rakousku navštívil galerii. „Když jsme vyšli z galerie ven, tak jsem pocítil neschopnos­t ovládat své chování,“popsal, co předcházel­o jeho výhrůžkám a telefonátů­m. „Když jsem dotelefono­val, vrátil jsem se do reality a dcerám jsem se omluvil,“doplnil.

Obžalovaný, který je nyní ve vazbě, už prý v minulosti psychickým­i problémy trpěl. „Už dříve mluvil o možnostech, že se chce zabít,“objasnila manželka. Soud dnes bude pokračovat dalšími výslechy, měl by se dostavit i znalec z oboru psychiatri­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia