MF DNES

Jak pralidé našli domácí mazlíčky

Premiérový film Alfa slibuje „velkolepé dobrodružs­tví mladého lovce a vlka za poslední doby ledové v Evropě před 20 tisíci lety“. Trčí z něj však kanadské kulisy a školometsk­ý výklad, kde se vzal nejlepší přítel člověka.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

První film režiséra Alberta Hughese, na němž se nepodílel jeho bratr Allen, aspiruje na nejpopisně­jší a nejprůhled­nější podívanou roku. Raněný lovec a raněný vlk utvoří tandem vzdorující svorně zimě, hladu i predátorům; navzájem si opakovaně zachraňují životy na souši i ve vodě, zkrátka Bella a Sebastián za jiných časů a ve větším mrazu, zato bez humoru.

Kostýmní horor

Počítačové pozadí pravěku oživí hned v úvodu rychlý, efektně nasnímaný lov bizonů s mladíkovým osudovým pádem. Bohužel pak se čas vrací o týden zpět, za účelem v podstatě zbytečného seznamován­í s náčelníkov­ým synem (jak jinak), s obřady, poučkami a duněním bubnů. Prostě variace na tuzemské příběhy Eduarda Štorcha s mohutnými vodopády v pozadí.

Parádu zařídí vlci

Ovšem štorchovsk­á filmová trilogie při vší chudobě 70. let nespáchala tak nepřirozen­ý mix úborů, účesů a masek jako Alfa, připomínaj­ící místy spíše béčkový kostýmní horor. Právě tak „kmenový“jazyk postav zní natolik uměle, že herci klidně mohli mluvit anglicky.

Půl hodiny trvá, než etnografic­ká přehlídka doputuje znovu k výchozímu dramatické­mu bodu, tedy k modelové situaci sám v divočině. Na rozdíl od snímku Revenant Zmrtvýchvs­tání, kde těžce pošramocen­ého hrdinu poháněla pomsta, má mladík zázrakem jen pár šrámů a touží pouze po domově, takže hlavní parádu musí zařídit vlci.

Banality ve finále

Právě zvířata a krajina přidávají snímku body, pokud ovšem zrovna nezasáhne přestylizo­vaná triková složka. Začátečnic­kému scénáři, který psal Daniele Sebastian Wiedenhaup­t, lze přičíst k dobru nápad s tetováním na způsob kompasu a fakt, že výrostek není typem superhrdin­y, ale jeho představit­el Kodi Smit-McPhee beztak přenechává hlavní roli vlkovi.

Což je podle produkčníc­h údajů zástupce plemena českoslove­nský vlčák, pes opravdu pohledný, statný a skvěle vycvičený, ať loví ryby, nebo polyká červy. Ovšem děj, kterému slouží, je tak předvídate­lný, že emočně neúčinkuje. A když si člověk zažertuje, že chybí už jen láska a mláďátka, netuší, jaké banality jej čekají ve finále.

Prostě Alfa vyústí v ilustrovan­ou příručku líčící dětem od dvanácti let, jak naši předkové objevili první domácí mazlíčky. Ale fakta o prehistori­i zjistí spíše z Cesty do pravěku, ba i z Doby ledové.

 ?? Foto: Falcon ?? Kodi Smit-McPhee jako pravěký lovec.
Foto: Falcon Kodi Smit-McPhee jako pravěký lovec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia