MF DNES

Základna vodáků

Ve Vyšším Brodě začíná oblíbený úsek Vltavy

- — David Nebor

Páry, rodiny i party kamarádů. Spousta raftů a kánoí plujících po hladině řeky Vltavy, ve které se odrážejí sluneční paprsky. Všudypříto­mné „Ahój“napovídá, že tady to vodáci zbožňují. Ve Vyšším Brodě pro ně začíná dobrodružs­tví s pádlem v ruce. Vede odtud 70 kilometrů dlouhý splavný úsek Vltavy, který je nejoblíben­ější a také nejfrekven­tovanější v Česku.

Stěžejní pro splavnost je vodní nádrž Lipno II, která udržuje ve Vltavě minimální průtok i v období sucha. Velké Lipno vyúsťuje v řeku ještě několik kilometrů proti proudu, menší vodní dílo ležící na severozápa­dě Vyššího Brodu plní roli vyrovnávac­í nádrže. U hráze je hydroelekt­rárna s jednou turbínou.

Že Vyšší Brod platí za nástupní místo při splouvání Vltavy, není obtížné poznat. Soustřeďuj­í se tu půjčovny plavidel, penziony, restaurace, vodáci často vyrážejí na cestu i po přespání v kempu. Nebo je autobus zaveze na parkoviště, ze kterého přesednou přímo na řeku.

První jez – U Bílého mlýna – pádlující sjedou ještě na kraji města. Pak už vyplouvají všichni na kratší, či delší výpravu. Skončit mohou až v Boršově nad Vltavou u Českých Budějovic, který populární úsek uzavírá.

Proud řeky s sebou bere zkušené raftaře a kanoisty i úplné nováčky. Svou premiéru tu letos zažila osmadvacet­iletá Nela Hrubešová, která splouvala řeku v téměř třicetičle­nné partě kamarádů. „Je to super, líbí se mi tady. Asi skončíme v Českém Krumlově, máme v plánu být na řece tři dny,“prozrazova­la své první dojmy, když s přáteli vyplouvala z Vyššího Brodu.

Rostoucí trend vodáctví dokazuje i dlouhodobý průzkum pořádaný Sdružením pro Vltavu, které počítalo turisty s pádlem v ruce v letech 1998, 2003 a 2012 vždy v období od června do srpna. Zatímco na konci milénia se vydávala v pátek z Vyššího Brodu na vodu průměrně sotva tisícovka lidí, v roce 2003 už byl jejich počet čtyřcifern­ý. O devět let později si páteční dny jako ideální pro start na Vltavě vybíralo přes tři tisíce vodáků. Rostoucí tendenci ukázaly i ostatní dny v týdnu.

Davy někdy vytvoří doslova dálnici na řece. A jak to tak na dálnicích bývá, tvoří se kolony. U jezů bylo letos plno například na začátku prázdnin, když víkend prodloužil­y svátky. Vysoký zájem tehdy pocítily i půjčovny.

„Naše půjčovna byla téměř vyprodaná. Zájem byl nejvíce o nafukovací čluny, hlavně rafty. Řekl bych, že je to už taková letní klasika, kdy lidé jezdí hlavně o svátcích. Na Vltavě to ráno vypadalo jako v mraveništi,“přiblížil Leoš Troják z jedné půjčovny, která sídlí přímo ve Vyšším Brodě.

Nejjižněji položené město republiky tak mává na cestu těm, kteří nasednou do raftu a hodlají si užít první krásný úsek plavby do Rožmberka nad Vltavou skrze lesnatou krajinu předhůří Šumavy.

Turisticky rušný je však Vyšší Brod také díky cisterciác­kému klášteru a okolní přírodě plné tras.

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Fronta na adrenalin Jez U Bílého mlýna ve Vyšším Brodě.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Fronta na adrenalin Jez U Bílého mlýna ve Vyšším Brodě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia