MF DNES

Úleva při zápase: Utéct do stínu!

- — Miroslav Němý

Novak Djokovič už do historie tenisu vstoupil mnohokráte a různými cestami, tohle ale byla doslova žhavá novinka. Srbský šampion v New Yorku poprvé zažil desetiminu­tovou přestávku.

„Bylo to skvělé. Oba jsme to potřeboval­i,“líčil notně ogrilovaný Djokovič. A při extrémním počasí by se z toho mohla stát norma.

Ačkoli jsou ve hře miliony, čest i sláva, někdy je příroda mocnější než všechny touhy. Hned osm tenistů vzdalo v 1. kole letošního US Open, na což wimbledons­ký šampion Djokovič říká: „Aspoň je vidět, že jsme v tom rozhodně nebyli sami. Brutální podmínky!“

On se na úvod posledního grandslamu roku škvařil v souboji s Maďarem Fucsovicem. Při pohledu na kurt se zdálo, že by na něm byla vejce hotová raz dva. Už nebylo zbytí.

„Zažil jsem to poprvé v životě,“uvedl Djokovič o momentu, kdy mohl spolu s protivníke­m na chvíli odkráčet do šatny. Taková úleva. Program byl prostý: „Je to velký rozdíl, když se můžete převléci, dát si sprchu, něco pojíst, prostě se osvěžit. Na chvíli jste ve stínu a v chládku. Oběma nám to prospělo.“

Jelikož se v úterý teplota v New Yorku vytáhla nad 36 stupňů ve stínu, dostávali pánové krátké volno po třetím setu, dámy po druhém.

A znovu se rozvířila debata, která se prakticky rok co rok koná v lednu v rozpálené Austrálii. Jestli už tohle neohrožuje zdraví tenistů.

Turnajová čtyřka Alexander Zverev zavzpomína­l, jak při jiném letním americkém turnaji ve Washington­u zažil na kurtu šílených 60 stupňů Celsia. „Ne letos, už to bude pár let,“vyprávěl. „Tohle by se nemělo stávat, měli bychom hrávat později. Funkcionář­i to všechno sledují z klimatizov­aných místností a řeknou nám, že je to v pohodě... Pravidla by měla být přísnější.“

Je fér dodat, že to od všech účastníků US Open byly odpovědi na otázky novinářů, nikoli nevyžádané stesky. Dodávali, že podmínky jsou pro všechny stejné – v tomto případě pro všechny brutální.

Když letos Tomáš Berdych v Melbourne absolvoval 2. kolo proti Garcíovi Lópezovi, shodoval se v tepelných odhadech se Zverevem.

„Když je ve stínu čtyřicet, na sluníčku bude přes šedesát,“popisoval. „Je to jako skákat dvě a půl hodiny přes švihadlo v sauně. Já za sebe jsem se cítil, jako by mě někdo dal pod pokličku. Hrozná pec.“

Teď je dalším trablem nové pravidlo o tom, že na podání mají tenisté maximálně 25 sekund. To, co má sloužit jako prostředek ku zrychlení hry, se v extrémních podmínkách mění v torturu.

„Po dlouhých výměnách je to opravdu náročné,“říká Marin Čilič a Djokovič dodával: „Navíc to na US Open zavedli bez konzultací s námi. Což, pokud mám být upřímný, není moc hezké.“Přestávky by mohly posloužit aspoň jako částečná omluva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia