MF DNES

Obecní volby ovlivní vládu

Podzimní volby do vedení obcí a Senátu mohou zahýbat koalicí i jednotlivý­mi stranami.

-

Analýza Petr Kolář reportér MF DNES

Okomunální­ch volbách politici často rádi říkají, že se týkají především lidí v daném místě a neplatí pro ně celostátní obyčeje. Jenže ty nadcházejí­cí, které vypuknou za dvaatřicet dní, budou v tomto ohledu jiné.

Volební výsledky budou mít nejspíš přímé dopady do vývoje uvnitř jednotlivý­ch partají. Při povolebním vyjednáván­í půjde vzhledem k vyostřenos­ti na tuzemské politické scéně jen stěží říct, že jde o lokální koalice, se kterými nemají stranické centrály co do činění. A do třetice: doplňovací volby do Senátu mohou pořádně zkomplikov­at prosazován­í zákonů už tak vachrlaté vládní koalici ANO s ČSSD a podporou komunistů.

Nejprve si pojďme nastínit, o co se hraje v některých stranách zastoupený­ch ve Sněmovně. Pro Andreje Babiše zřejmě obecní volby představuj­í spíš komplikace. Čím dále od centrály hnutí ANO (tedy od něj), tím je pro něj obtížnější kontrolova­t, co se v menších městech a na vesnicích pod vlajkou ANO děje.

Navzdory průšvihům ANO

Babiš. Zřejmě i proto dnes billboardy čelných kandidátů se „šéfem“v bílé košili doplňuje slogan, že mají na Babiše mobil a mohou mu zavolat.

Pro ANO je důležitý úspěch především ve velkých městech. Kromě jiného se v nich totiž ukáže možný příští trend. Tedy jestli Babiš ještě „funguje“a zda jsou jeho lidé ještě bráni jako protestní hnutí, anebo zda si je už lidé přiřadili ke stranám establishm­entu, kterým se navíc v uplynulých čtyřech letech příliš nedařilo.

ČSSD běží o život

Sociální demokraté mají úplně jiné starosti. Už před čtyřmi lety sice ČSSD s ANO prohrála ve všech čtrnácti krajských městech, přesto své tehdejší největší rivaly na počty získaných zastupitel­ů v celé zemi porazila o víc než o polovinu.

Letos s něčím takovým ani v Lidovém domě nepočítají. Předseda Jan Hamáček by si přál, aby v součtu v komunálníc­h volbách získali opět aspoň 7 procent hlasů, což může být pro rozklíženo­u stranu dost obtížné. Jakmile to bude méně, mohou vedení ČSSD čekat velké potíže. Nespokojen­í straníci z regionů to okamžitě začnou přičítat Hamáčkem prosazené účasti ve vládě, jejímž nejomílaně­jším výsledkem jsou zatím tahanice o nominanta na ministerst­vo zahraničí Miroslava Pocheho.

Ve straně opět mohou nastat turbulence, které by mohly vést ke snahám o odchod z vlády. Nehledě na to, že při očekávané významné ztrátě zastupitel­ských mandátů (v Praze reálně hrozí, že se socialisté do zastupitel­stva vůbec nedostanou) ČSSD přijde o státní příspěvky za každého zastupitel­e, což je dnes jeden z nejvýznamn­ějších příjmů strany.

Fiala a jeho trendy

O hodně hrají také občanští demokraté, byť to nebude takové drama. Ještě v létě roku 2014 byla ODS mezi stranami celostátní­m premiantem a měla 4 480 zastupitel­ů. Po podzimních volbách se propadla, když získala „jen“2 214 mandátů, ztratila tedy téměř polovinu křesel.

Vedení strany v čele s Petrem Fialou se neustále pyšní setrvalým růstem preferencí, byť ten poslední to nepotvrzuj­e. Pokud oproti čtyři roky starému výsledku neuspějí výrazně lépe, bude celá tato teorie smetena ze stolu. V ODS se pak mohou začít dít věci. Odejít by mohl Václav Klaus mladší, ozvat by se možná mohli i někteří další výrazní politici, kterým se Fialův směr zajídá.

V TOP 09 nikdo s celostátně dobrým výsledkem ani nepočítá. Hraje se především o předsedu Jiřího Pospíšila. Pokud by v čele kandidátky se STAN a lidovci v Praze výrazně neuspěl, může očekávat snahu Miroslava Kalouska o odvetu za to,

 ?? Foto: ČTK ?? Babišovo hnutí ANO bude usilovat o vedení velkých měst.
Foto: ČTK Babišovo hnutí ANO bude usilovat o vedení velkých měst.
 ??  ?? Mobil na šéfa Lídr jihlavské ANO a náměstek primátora Radek Popelka na předvolebn­ím plakátu.
Mobil na šéfa Lídr jihlavské ANO a náměstek primátora Radek Popelka na předvolebn­ím plakátu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia