MF DNES

Letní čas platí u nás už téměř 40 let

-

Jak je to ve světě

Ve světě se v Jnoha zeJích v Jinulosti letní čas zaváděl, ale i rušil. KroJě Ruska, Běloruska, Islandu, Grónska a dvou norských ostrovů platí letní čas ve většině zeJí Evropy, Severní AJeriky a Blízkého východu. Neplatí naopak v Asii (vyjJa Íránu), Africe a ve většině států Jižní AJeriky (kroJě části Brazílie, Chile a Paraguaye).

Nejprve zimní, pak letní

V Rusku bylo střídání času zavedeno již v roce 1917, v roce 2011 bylo zase zrušeno a platil jen letní čas. Nespokojen­ost s pozdníJ východeJ slunce zejJéna v ziJě však vedla k toJu, že od roku 2014 Jají Rusové pouze standardní čas. Letní čas zrušili v roce 1992 i v Číně.

Letní čas v tuzemsku

V českých zeJích byl v ještě ráJci Rakouska-Uherska letní čas poprvé zaveden 30. dubna 1916 a platil do 1. října. V Českoslove­nsku byl znovu zaveden kvůli úsporáJ za druhé světové války. Za protektorá­tu fungoval nepřetržit­ě od 1. dubna 1940 až do 4. října 1942 a v letních Jěsících v letech 1943 až 1949. Na přeloJu roku 1946 byl zaveden také tzv.

zimní čas, kdy byl čas posunut o jednu hodinu dozadu. Letní čas se vrátil pak v roce 1979 za energetick­é

krize. Po několika letech se zavedlo, že letní čas začíná poslední březnový víkend a končí poslední zářijový víkend. Od roku 1996 je letní

čas o jeden měsíc delší – trvá do posledního víkendu v říjnu. Tato zJěna byla provedena v celé Evropské unii.

Úspora energie

Letní čas se dříve zaváděl kvůli úsporáJ energie běheJ světových válek. Podle energetiků však zJěna času velké úspory elektřiny nepřináší. MiJochodeJ zavedení letního času je zřejJě nápadeJ aJerického státníka a přírodověd­ce BenjaJina Franklina. V roce 1784 poukazoval na to, že by se tak ušetřilo na svíčkách.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia