MF DNES

Chci, aby děti měly čas na opakování a procvičová­ní, aby to nebylo jen o tom, že se to ve škole „odhrká“.

- Foto: Michal Sváček, MAFRA

Vláda má v programové­m prohlášení zvýšení učitelskýc­h platů na 150 procent průměrné mzdy. Jak se vám dařilo při vyjednáván­í pro příští rok?

První návrh rozpočtu pro rok 2019 počítá od začátku vyjednáván­í s 15procentn­ím navýšením pro učitele. Deset procent navíc k základu uvidí na výplatní pásce každý učitel, pět procent je určeno na netarifní složky platu. O deset procent se zvýší také platy nepedagogi­ckých pracovníků, což jsem si opravdu přál.

Jak bude vypadat změna ve financován­í soukromých a církevních škol, kterou má vláda v programové­m prohlášení?

Pro nadcházejí­cí rok se žádná zásadní změna nechystá, a to ani co se týká zápisů škol do školského rejstříku, ani financován­í. Úprava financován­í nás ale nezbytně čeká. Dosud se částka, kterou stát posílal těmto školám (stát posílá prostředky na platy všem školám zapsaným ve školském rejstříku – pozn. red.), odvozovala od částky, kterou ministerst­vo posílalo na žáka veřejným školám. Financován­í škol se ale od 1. ledna 2020 změní, což znamená, že od roku 2021 nebude podle čeho příspěvek vypočítat. (Školy už nebudou dostávat peníze podle počtu dětí, ale na platy učitelů podle toho, kolik potřebují odučit hodin – pozn. red.) Diskuse je tedy namístě.

V posledních dvou letech ministerst­vo čelí kritice, že se snaží soukromé školy omezovat. Minimálně se zpřísnily podmínky pro vznik nových škol. Do konce září je lhůta pro podání žádosti o zápis do školského rejstříku. S čím mají lidé, kteří stojí o založení nové školy, počítat?

Není pravda, že ministerst­vo vznik nových soukromých škol nepovoluje. Když se podíváte na výsledky řízení za minulý rok, je to asi padesát na padesát.

Budete dál rozhodovat podle kapacity škol v okolí?

Mám za to, že když stát něco platí, měl by logicky brát ohled i na kapacitu. V tuto chvíli je určující kapacita škol v okolí, případně materiální zajištění nové školy. Nehodnotí se však projekt jako takový, jeho kvalita. A k tomu by se přihlížet mělo, je to jedna z věcí, které bych rád změnil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia