MF DNES

Ubereme turnaje

Trenér Jiří Vaněk naznačuje, co bude dál s kariérou tenistky Petry Kvitové

-

Karel Knap reportér MF DNES na US Open

že při brejkbolu musím do výměny jít a balon zabít. Jenže v posledním zlomku vteřiny vám zatuhnou ruce i nohy, takže míč zkazíte.

Jak tedy může zahnat trému?

letos válela. Třeba jí příští rok takhle sednou grandslamy. A navíc – já Petře pořád opakuju, že má dva tituly z Wimbledonu. V tenise se počítají jen trofeje, ty jí nikdo nesebere, může být v pohodě.

Postrádá na dvorci nadhled?

a uklidním ji. Je hodně cílevědomá, naloží si na sebe tlak. A jakmile se chvilku nedaří, začne se trápit a nevidí cestu ven. Stačí pár vět a přestane panikařit. Nejdůležit­ější je, aby zachovala chladnou hlavu a prostě jen hrála.

Pozorujete, jak na ni při grandslame­ch doléhá stres?

Sedl na ni ve Wimbledonu, který je pro ni specifický. Strašně moc chce uspět. Ale v New Yorku to zvládla výborně. Proti Wickmayero­vé dala hned na začátku dvě tři esa. Viděl jsem pokrok. Bohužel pak natrefila na holku, která se dostala do neskutečné­ho laufu. Kdyby měla větší štěstí na los, mohla projít do druhého týdne a zase by si věřila víc. Ale to jsou kdyby, na ty se nehraje.

Říká se, že jak hráč stárne, připouští si tlak víc, protože se mu kariéra krátí. Máte podobnou

zkušenost?

abych uživil rodinu. Ocitl jsem se pod jiným tlakem než Péťa. Ani ona v tom není sama, nejlepší hráčky prožívají to samé. Mluvil jsem tady s kamarádkou Halepové a ta vyprávěla, jak je Simona šťastná, že má letos po grandslame­ch. Vidím taky na ostatních hvězdách, že se v prvních kolech trápí. Kdo přežije, setřese nervozitu a postupně se zvedne. A od osmifinále či čtvrtfinál­e už pak jsou těžko k poražení. Já si myslím, že se Petra postupně zlepšuje. US Open letos ze všech grandslamů určitě zvládla mentálně nejlíp. Doufejme, že příští rok bude zase lepší.

Na WTA Tour se dere nová generace svalnatých ranařek typu Sabalenkov­é. Petře bude devětadvac­et. Může to mezi nimi mít v nové sezoně zase o něco těžší?

 ??  ?? Jiří Vaněk v akci. Foto: Profimedia.cz
Jiří Vaněk v akci. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia