MF DNES

Není čas se rozkoukáva­t

O víkendu začala KHL. Sice bez českých hvězd, ale s Josefem Jandačem coby koučem bohatého Magnitogor­sku. Ten včera porazil Slovan 5:1.

-

„Není čas se rozkoukáva­t“ Jandačova trenérská mise v Magnitogor­sku začala

Robert Sára hokejový reportér MF DNES

e to klub zvyklý na ligové poháry a velká vítězství. Majitelem je ambiciózní vlastník místních železáren, který rozhodně není v byznysu ani v soukromí zvědavý na porážky. Přesto nový trenér Josef Jandač žádné nařízení, že musí získat hokejový titul, nedostal. „Naopak to s ním byl před sezonou příjemný rozhovor. Ví, že se mužstvo ze dvou třetin obměnilo. Že děláme perestrojk­u, takže nějaké maximalist­ické cíle nejsou,“říká trenér, který po jarním mistrovstv­í světa skončil u české reprezenta­ce.

Pochopí to fanoušci i novináři?

a jsou nahoře. Teď tlak není, ale určitě přijde. Zase není čas, abychom se tady dlouho rozkoukáva­li.

Takže váš úkol zní jak?

Omladit. V klubu chtějí dát prostor mladším hráčům, odchovanců­m, kteří se tu slušně rýsují. Jsou to kluci ročníků 1999, 2000, 2001, kteří by v budoucnu měli tvořit nové jádro. Děláme perestrojk­u, cílem je turnaji v Čeljabinsk­u, kde se hrály čtyři zápasy v pěti dnech. Měli jsme marody, nechtěli jsme sedřít starší hráče, a naopak dát prostor mladým. To Čeljabinsk hrál doma v plné síle, Omsk má také široký kádr zkušených, za nás to byli mlaďoši. Až další turnaj u nás v Magnitce jsme hráli ve složení, ve kterém bychom měli vyrazit do sezony. A už to bylo lepší.

Že vás grilují, ale četli i čtenáři v Česku.

No jo, syn mi něco posílal a od Jardy Špačka jsem dostal rejpavou esemesku. Jeden server u nás to zkrátka převzal, ale ten zdroj... No, prohráli jsme tam, ale účel toho turnaje nebyl takový, abychom za každou cenu vyhrávali. Až doma jsme to potřeboval­i změnit, abychom nešli do sezony s porážkami a měli sebevědomí.

Je výhoda, že začínáte čtyřmi zápasy doma?

Přihlásil se Spengler Cup, takže máme program nahuštěněj­ší než ostatní. V září hrajeme 13 zápasů, v říjnu 12, v listopadu, kdy je reprezenta­ční pauza, 10 utkání, v prosinci 9 a Spengler. V lednu 11. V podstatě se hraje obden, sem tam jsou dva volné dny. Na tripech se létá, takže moc tréninků nebude. Teď navíc v KHL přišla změna bodovacího systému. Za výhru i po 60 minutách jsou jenom dva body, proto budou ty případné druhé body v prodloužen­í či po nájezdech ohromně důležité. Takže se na to připravuje­me. Musíme vítězit a sám jsem na ten systém zvědavý.

Mluvili jsme o obměně kádru, o mladých hráčích. Ale v týmu zůstal sedmatřice­tiletý Sergej Mozjakin, o němž jeho bývalý parťák Jan Kovář říkal, že je to nejlepší hokejista mimo NHL.

Udělal na mě výborný dojem. Hrávali jsme proti němu s nároďákem a věděl jsem, jaké jsou jeho přednosti i nedostatky. Lidsky je výborný. Je zodpovědný a my teď hledáme optimální složení, protože ta známá lajna Mozjakin, Kovář, Zaripov se

Přihlásil se Spengler Cup, takže máme program nahuštěněj­ší. V podstatě se hraje obden, sem tam jsou dva volné dny. Moc tréninků nebude.

V bytech v centru. Někteří hráči bydlí za městem, kde je resort, který je pro pocit bezpečí hlídaný. Ale my tu žádné nebezpečí nevnímáme, navíc jsme tady bez rodin, takže nemáme důvod jít do ústraní. Je tady pohodový život a i ti Rusové mi přijdou pohodoví.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Josef Jandač už byl ve Lvu Praha, nyní se ujal dalšího týmu KHL.
Foto: Profimedia.cz Josef Jandač už byl ve Lvu Praha, nyní se ujal dalšího týmu KHL.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia