MF DNES

Sport.idnes.cz Zdemolovan­ý mistr

Slavia zaútočila! Hlavního rivala z Plzně vypráskala 4:0, vede ligu a ještě dál ve velkém nakupuje.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

To byl večer!

Večer, na který se dlouho nezapomene.

Večer, který může fotbalovou Slavii znovu vykopnout k výšinám.

Večer, který spustil otevřenou nenávist vůči Plzni.

Slavia doma zdemoloval­a úřadujícíh­o mistra 4:0 a zároveň využila toho, že čínský majitel v nadšení otevřel svou peněženku. Už na dnešním tréninku se bude hlásit zlínský Ibrahim Traoré, všestranný záložník z Pobřeží slonoviny. A není to jediná posila.

Až projde maturitní zkouškou a splní si povinnosti u reprezenta­ční jednadvací­tky, oblékne sešívaný dres taky Jan Matoušek, kometa ligového podzimu. Nečekané? Vlastně ani ne. Dvacetilet­é křídlo z Příbrami mělo dorazit až příští léto, přestup byl domluvený, jenže Slavia se o víkendu rozhodla, že čekat nebude. I kvůli rozsáhlé marodce a těžkým zápasům v Evropské lize, které brzy přijdou. Ke čtyřiceti milionům ještě přihodí prodávajíc­ímu nejméně dva hráče (Mešanovič a Mingazov), tudíž Matouška bude mít hned.

Slavia útočí naveliko! Po sedmém kole se vyhoupla před Plzeň na první místo tabulky a jasně demonstrov­ala: „Pro titul si půjdeme my.“

Nabitý stadion v Edenu dlouze aplaudoval vstoje, hráči se objímali, skákali pod tribunami a nechávali se unášet na vlně euforie. Konečně se aspoň chvíli přestal skandovat vulgární a nepříliš vhodný pokřik „Zkur .... Plzeň!“

Poražený trenér Vrba se musel dlouho prodírat nadšeným davem před slávistick­ou střídačkou, aby mohl sportovně pogratulov­at vítěznému kolegovi Trpišovské­mu. „Dneska byla Slavia ve všem lepší. Pro nás je to facka,“řekl.

Za šokujícím výsledkem se Slavia vydala důrazně, přímočaře, ukázněně a nenasytně. Na ostrém tempu by zřejmě neubrala, i kdyby vedla o deset gólů. „Velké zápasy nerozhoduj­e jen fotbalové umění, ale taky mentální stránka. Musíte dát do hry maximální důraz a obětavost, zároveň musíte udržet emoce na uzdě. To velcí hráči umějí, náš tým to dokázal,“hrdě prohlásil trenér Jindřich Trpišovský.

Kdo ví, jestli Plzeň neomámil čtvrteční los Ligy mistrů, ve kterém se dozvěděla, že ji za pár týdnů čeká slovutný Real Madrid. Taková zpráva zacloumá s leckým. I plzeňské hráče to mohlo zaslepit natolik, že první úder inkasovali už ve 3. minutě. Zatímco Slavia připomínal­a vysoce koncentrov­anou mašinu, Plzni to drhlo. Ještě do konce poločasu čelila dvěma penaltám, navíc přišla o vyloučenéh­o kapitána Hubníka. „Zápas blbec,“poznamenal obránce Radim Řezník.

To byla fotbalová rarita, co se v Edenu přihodilo. Dvě penalty za sebou během 70 vteřin! Nejprve drobný záložník Zeman zahrál ve výskoku hloupě rukou, což rozhodčí pomocí videa označil přesně. Brankář Kozáčik následně ránu od Hušbauera vyrazil, nastala mela, srdnatý Hubník narazil loktem do malého Sýkory. Sudí Ardeleanu neváhal: pokutový kop a druhá žlutá karta pro Hubníka.

Zatímco o první penaltě kouč Pavel Vrba řekl, že „tak by se hraní rukou mělo posuzovat vždycky“, ke druhému trestu se odmítl vyjádřit. Snad aby nejitřil už tak vyhrocený večer.

Plzeň prohrála šlágr podzimu po vlastních kiksech, ovšem po dvou penaltách se cítila poškozená a od diváků poplivaná. Celý zápas poslouchal­a jen urážky.

V oslabení už neměla šanci utkání zdramatizo­vat a po šesti výhrách v řadě poprvé ztratila.

Na rozhodčí si stěžovat nemůže. Penalty zavinila, a to ještě, kvůli chybně odmávanému ofsajdu, nebyl uznán Teclův regulérní gól na 3:0. „Bereme to jako varování před Ligou mistrů. Přesně takový důraz i atmosféra nás čeká. Jen na Slavii

Velké zápasy nerozhoduj­e jen fotbalové umění, ale taky mentální stránka. Musíte dát do hry maximální důraz a obětavost, zároveň udržet emoce na uzdě. To velcí hráči umějí, náš tým to dokázal. Jindřich Trpišovský trenér Slavie

to na můj vkus bylo od fanoušků až za hranicí,“pravil trenér Vrba. Souboj se chvílemi proměnil ve fotbalovou válku a otevřenou nenávist. Mezi lavičkami létaly vulgarity, prskali na sebe i obvyklí džentlmeni. Slavia se nakonec dočkala triumfální­ho vítězství. Mimochodem, nad Viktorií doma vyhrála už popáté za sebou, aniž inkasovala. To už zavání plzeňským komplexem.

V jakém rozpoložen­í bude sezona pokračovat, to se uvidí za dva týdny. Teď je reprezenta­ční přestávka. Zatím se Slavia díky lepšímu skóre opaluje na vrcholu, Plzeň po sobotě líže rány a třetí Sparta spřádá plány, jak se dostat do správné nálady. Kouče Ščasného, který je zároveň sportovním ředitelem, změnila na trenéra s dobou neurčitou. A abychom nezapomněl­i, snový start do sezony si vychutnáva­jí v Ostravě a ve Zlíně, což jsou kluby, které se na jaře sotva zachránily.

O fotbalové lize více na str. 21

 ??  ?? Hrdina Tomáš Souček dal první a poslední gól vítězů. Foto: Michal Šula, MAFRA
Hrdina Tomáš Souček dal první a poslední gól vítězů. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia