MF DNES

Sport.idnes.cz Nezatracuj­te naši ligu

Prý zůstal stát na místě a nerozvíjí se. Vladimíra Růžičku tenhle názor před novou sezonou vytočil.

-

Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Česku není mnoho hokejových trenérů s takovým věhlasem a výsledky. Přesto se najdou kritici, kteří mu vyčítají, že zůstal trčet na místě. Že se zapikal v provinčním Chomutově, ač měl potenciál prorazit v zahraničí.

„Vláďa Růžička měl na to koučovat v NHL,“prohlásil nedávno v rozhovoru pro Sport jeho bývalý svěřenec Radek Duda. A Růžičku tím rozpálil.

Zaregistro­val jste ta slova?

hokejisté z naší ligy a hráli v zahraniční soutěži, tak budou hodně dobří. Já to vím. A přitom se zatracujou a pořád se hledá, co je špatně.

Ale nemohlo by být líp?

Netvrdím, že ne. Vždycky může být všechno lepší. Jo, kdybyste řekl, že půjdete trénovat do Švédska jako Miloš Hořava, tak to jo. Tam věřím, že se můžete posunout. Vždycky záleží především na trenérovi, kam se chce posouvat. A je jedno, kde působí. Když se chcete posouvat, tak musíte jít s trendem. To přece není o tom, jestli půjdete trénovat do Ruska. Možná by mě Rusko posunulo finančně, to jo, ale jinak vás neposune nikam.

A co zmiňovaná NHL? Nevzdal jste ji bez boje?

NHL je daná. Nejsem padlej na hlavu: není jednoduché se tam dostat – k tomu vám musí někdo pomoct. Další věc je, že musíte umět hodně dobře anglicky. A to já neumím. Já tam nebyl zas tak dlouho, naposledy v roce 1994. Dneska je rok 2018. Anglicky se trochu domluvím. Ale na to, abych si stoupnul před hráče a vykládal jim, co chci hrát... Musíte s nimi mluvit, to není žádná sranda.

Mohl byste začít jako asistent a oťukat se.

To víte, že jo, ale musí vás někdo oslovit.

Vylučujete tedy, že byste v budoucnu šel do zahraničí?

To jsem neřekl. Nevylučuju. Dokonce ani Rusko. Jen reaguju na to, že Radek Duda řekl, že by mě někam posunulo.

Nestýská se vám po letech, kdy jste bojoval o tituly? V Chomutově to asi není ono, ne?

Nepřemýšlí­m o tom, beru to, jak to je. Takhle jsem se rozhodl. Moje smlouva v Chomutově je dlouhodobá. Věřím, že se klub posune výš, ale samozřejmě bude záležet na financích. To je jasné.

Jak hledáte motivaci pro další práci, když víte, že nemůžete pomýšlet na úspěchy?

Moje obrovská motivace je nahradit lídry, kteří nám pravidelně odcházejí. Před dvěma lety jsme přišli o Romana Červenku a teď o Michala Vondrku. Jiní top tvořiví hráči nepřišli. Ale mám kluky, které jsem si vybral a pracuju s nimi. Musím se přizpůsobi­t, musím se s tím srovnat. Žene mě touha vytvořit co nejlepší partu, abychom udělali co nejlepší výsledek.

Trénujete skoro 20 let. Jak jste se změnil?

„Česká extraliga je jedna z nejlepších“

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Nová ligová sezona začíná v pátek 14. září a Vladimír Růžička hájí její úroveň.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Nová ligová sezona začíná v pátek 14. září a Vladimír Růžička hájí její úroveň.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia