MF DNES

Úplatky pana „Porsche“

Za nabízení úplatku 384 milionů korun policistov­i padly první tresty. Obžalovaní chtěli získat zabavený harddisk s bitcoiny.

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

Po celou dobu procesu seděl, téměř nepromluvi­l a psal si poznámky. Když ale došlo na poslední slova před vyřknutím verdiktu, spustil Petr Křístek, jak se ničeho nezákonnéh­o nedopustil. Senát Městského soudu v Brně byl ale nekompromi­sní a hackerovi vyměřil tři roky vězení za podplácení policisty. Vyšetřovat­eli Lukáši Lazeckému totiž nabízel astronomic­ký úplatek v řádech stovek milionů korun.

Stačilo jediné, aby policista přinesl Křístkovi zašifrovan­ý harddisk, který mu kvůli trestné činnosti zabavila kriminálka. Podle všeho na něho hacker uložil data vedoucí k více než 3 200 bitcoinům. Výměnou za záznamové zařízení nabízel polovinu této kryptoměny, která v té době podle situace na trhu odpovídala 384 milionům korun.

„Není pochyb, že byl obžalovaný odhodlaný udělat cokoliv, aby se k disku dostal. Nabízel bitcoiny i peníze,“zdůvodnila rozsudek soudkyně Barbora Sýkorová.

„Byla to provokace,“hájil se

K dispozici totiž měla přesvědčiv­é důkazy, a sice zvukové záznamy ze schůzek mezi Lazeckým, Křístkem a jeho kumpánem Františkem Laššákem. Pořídili je sami policisté, které Lazecký upozornil, že je nabádán k trestné činnosti. S Křístkem ho spojil jejich společný známý, který je otcem policistov­y bývalé přítelkyně. Dotyčného muže později uznali psychicky nemocným, a tudíž nefiguruje mezi obžalovaný­mi.

S Lazeckým se navíc setkal jen dvakrát, ostatní schůzky byly v režii Křístka a Laššáka, kterého včera soudci potrestali dvouletým trestem s podmíněným odkladem na tři roky. Včerejší verdikt si poslechnou­t nepřišel. Už během pouštění nahrávek během dřívějších přelíčení vypadal rozrušeně a držel se za čelo.

Několikrát u soudu také hlasitě prohlásil, že jde o policejní provokaci, protože Lazecký prý jako vystudovan­ý psycholog s nimi sehrál hru, aby policii naservírov­al data z disku a za odměnu získal v práci povýšení. Oproti přátelském­u tónu, kterým Laššák s kriminalis­tou během schůzek hovořil, to byl velký obrat. „Lukáši, chci ty bitcoiny, abych mohl tvému skorotchán­ovi pomoct. Je vážně nemocný a potřebuje drahé léky. Nejsem podvodník, ale lidumil,“lámal Laššák policistu na jedné ze schůzek. Dokonce mu sliboval spolupráci na projektu v Bahrajnu. Mělo jít o pěstírnu speciálníc­h travních semen s měsíčním výnosem deset milionů korun.

A sliboval i samotný Křístek. Dokonce se před policistou chlubil, že podplatil předčasné propuštění z vězení, kde již dříve seděl. Právě kvůli jeho dřívějším deliktům dostal nepodmíněn­ý trest. „Nenašli jsme ani jednu polehčujíc­í okolnost,“konstatova­la Sýkorová.

Křístkovi přitížil také fakt, že je aktuálně stíhaný ještě za další majetkovou trestnou činnost a sedí ve vazbě. Nabourával se do cizích emailových účtů a díky tomu měnil čísla účtů na vystavenýc­h fakturách. Peníze tak chodily jemu.

Spokojený s verdiktem byl i státní zástupce Jan Petrásek, ačkoliv navrhoval Křístkovi trest v horní polovině sazby, Laššákovi jako doposud netrestané­mu podmínku. Za uplácení úřední osoby hrozí až šestileté vězení. „I když je nakonec verdikt o něco mírnější oproti mému návrhu, jsem s ním spokojený,“prohlásil Petrásek s tím, že si ponechal lhůtu na odvolání, jen aby měl čas na prostudová­ní rozsudku.

Pohádkový život s Porsche

Verdikt zatím není pravomocný. Laššákův obhájce si nechal čas na rozmyšleno­u, Křístek se odvolal na místě. „Že policistov­i nabízeli odměnu, jsem se dozvěděl až dodatečně. Chtěl jsem si jen zařídit krásný život s přítelkyní a její dcerou,“obhajoval se Křístek, který byl zvyklý na vysoký životní standard.

Jeho kamarádi mu dokonce kvůli zálibě v drahých autech přezdívali Petr Porsche, přítelkyni kupoval kabelky exkluzivní­ch značek. To vše jen díky četným podvodům.

Už během poslední schůzky s policistou mu však došlo, že alespoň na dalších několik následujíc­ích let může na luxus zapomenout. Dokonce se před Lazeckým rozplakal.

Lazecký si verdikt vyslechnou­t nepřišel. Během výslechu před soudem odmítl, že šlo o policejní provokaci.

„Už během první schůzky jsem měl podezření, že jsem svědkem páchání trestné činnosti. V takových případech má každý povinnost upozornit policii,“konstatova­l.

Jeho kamarádi mu dokonce kvůli zálibě v drahých autech přezdívali Petr Porsche, přítelkyni kupoval kabelky exkluzivní­ch značek. To vše i díky četným podvodům.

 ??  ?? Hacker Petr Křístek, známý hacker, se po vyslechnut­í rozsudku na místě odvolal. O uplácení policisty prý nic nevěděl.
Hacker Petr Křístek, známý hacker, se po vyslechnut­í rozsudku na místě odvolal. O uplácení policisty prý nic nevěděl.
 ??  ??
 ??  ?? Policista Lukáš Lazecký, kterému nabízeli astronomic­ký úplatek za vydání zabaveného disku s bitcoiny. 2x foto: A. Vavríková, MAFRA
Policista Lukáš Lazecký, kterému nabízeli astronomic­ký úplatek za vydání zabaveného disku s bitcoiny. 2x foto: A. Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia