MF DNES

Indická sochařská mánie

Nový světový rekord: v Indii budují nejvyšší sochy na planetě – a hned dvě

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

o je velké, lépe řečeno gigantické, to je hezké, říkají si nejspíš v Indii.

A tak se rozhodli, že vytřou světu zrak. A to hned roce 2023 si světový rekord přivlastní jiná obří indická socha – 212 metrů vysoký bronzový památník Šivádžího, maráthskéh­o krále a bojovníka ze 17. století.

To už bude slušný mrakodrap, byť pravda, uvedená výška poněkud mate, neboť je měřena až po nejvyšší bod vysoko vztyčeného meče.

Opět v tom má prsty nacionalis­tický premiér Módí a jeho hinduistic­ké velikášstv­í. Jak socha Patela, tak i Šivádžího totiž dobře konvenují představám hinduistic­kých nacionalis­tů. Patela uctívají zejména proto, že po konci koloniální Britské Indie dokázal přesvědčit na 550 knížectví, aby se připojila k nově vznikající­mu státnímu útvaru. Šivádží, zobrazený na koni, pak roky bojoval proti muslimským Mughalům a nakonec založil vlastní hinduistic­ké království na březích Arabského moře. Pro dnešní nacionalis­tické organizace je symbolem boje proti nadvládě muslimů.

Jeho památník nyní budují na skalnaté plošině jen pár kilometrů od indické hospodářsk­é metropole Bombaje. Kromě sochy krále tam bude i muzeum, amfiteátr, kino a infrastruk­tura pro turisty.

Všechno dohromady to má spolknout v přepočtu téměř čtrnáct miliard korun. Před odpůrci projektu to však raději neříkejte. Hned by vám naštvaně vyjmenoval­i tisíc důležitějš­ích věcí, které za tu sumu mohly být postaveny.

 ?? Foto: ČTK ?? Obří socha Sardara Patela bude v Gudžarátu slavnostně odhalena poslední říjnový den.
Foto: ČTK Obří socha Sardara Patela bude v Gudžarátu slavnostně odhalena poslední říjnový den.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia