MF DNES

ČSA se vracejí do minulosti

Aerolinky vymění stávající flotilu airbusů za boeingy, se kterými létaly od 90. let do roku 2013

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Od listopadu budou tři Boeingy 727-800 létat pro ČSA pod jejich leteckým osvědčením. Z dopisu zaměstnanc­ům

České aerolinie čeká během následujíc­ích měsíců velká výměna provozovan­ých letadel. Do dvou let mají ve flotile dopravce skončit letouny evropského výrobce Airbus, které postupně nahradí letadla Boeing.

Právě americké stroje tvoří páteř letadlovéh­o parku společnost­i Travel Service, která je od začátku letošního roku majoritním vlastníkem původně státních ČSA. Firma už proto vyzvala piloty létající na airbusech, aby se začali přeškolova­t na druhý typ dopravního letadla.

Kromě náročného výcviku zhruba osmi desítek pilotů, kteří v současnost­i s airbusy létají, se musí společnost vypořádat i s dlouhodobě objednaným odběrem sedmi letounů Airbus A320neo, které se měly postupně dostávat do provozu od roku 2021.

„Od listopadu budou tři Boeingy 727- 800 létat pro ČSA pod jejich leteckým osvědčením. Během zimy pak budou ČSA létat i s posádkami pro společnost Eurowings v Německu, z toho důvodu budou ČSA poskytnuty čtyři náhradní letouny Boeing 747 operované piloty Travel Service,“uvedlo v dopise zaměstnanc­ům z 6. září vedení společnost­i. Právě v tomto dokumentu, který má MF DNES k dispozici, stojí, že do dvou let by se letadlová flotila obou dopravců měla sjednotit na strojích od amerického výrobce.

„Probíhají jednání, má to nějaký vývoj a my to teď nebudeme řešit přes média,“uvedla bez dalších podrobnost­í mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková. Podle Českých aerolinií není doposud pronájem letadel do Německa dohodnutý.

„Můžeme potvrdit pronájem jednoho Airbusu A319 pro společnost Eurowings na období měsíce října 2018,“uvedl mluvčí dopravce Dan Šabík s tím, že diskuse o další podobě spolupráce pokračuje.

Boeingy začaly České aerolinie nakupovat v roce 1992, kdy společnost přecházela ze strojů sovětské provenienc­e na letadla od západních výrobců.

Pořizování konkurenčn­ích airbusů prosadil o dvanáct let později bývalý šéf společnost­i Jaroslav Tvrdík při generační obměně letounů mezi lety 2004 a 2005. Provozován­í flotily složené ze dvou odlišných typů proudových letounů přičítal pozdější management ČSA část hospodářsk­ých neúspěchů, které v roce 2009 vyústily v 2,5miliardov­ou půjčku od státní společnost­i Osinek. Ta měla dopravci vytvořit rezervu na „horší časy“a pomoci se splátkami leasingu na letadla.

Součástí následné restruktur­alizace, která spočívala v první řadě v zeštíhlení aerolinek a odprodeji vedlejších obchodních aktivit státnímu Českému Aeroholdin­gu, byl i přechod proudové flotily výhradně na airbusy.

Boeingy z pravidelné­ho provozu aerolinie vyřadily začátkem roku 2013, o dva roky později našly kupce pro poslední dva nevyužívan­é stroje. Šlo o letité Boeingy 737, které už vzhledem ke svému stáří nemohly létat na linkách v Evropě. Nyní se letouny Boeing po více než pěti letech opět do pravidelné­ho provozu ČSA vrátí.

Dopravní pilot přecházejí­cí na jiný typ letadla musí splnit stejné povinnosti jako úplný začátečník, který s pilotování­m velkých dopravních letadel teprve začíná, uvedl majitel pražské letecké školy Blue Sky Aviation Igor Šlajchrt. Cena výcviku se pohybuje kolem půl milionu až 600 tisíc korun a spočívá v absolvován­í okolo padesáti hodin na leteckém simulátoru a absolvován­í zkušebních letů.

Hodina provozu leteckého simulátoru přitom vyjde na zhruba 10 tisíc korun a teprve pak může pilot začít létat s prázdným letadlem bez pasažérů.

„Aerolinky Travel Service zkušebně létají v Brně. Dostanete do pronájmu Boeing 737 s instruktor­em a létáte okruhy, stejně jako s malým letadlem v průběhu předcházej­ícího výcviku. Jeden okruh vyjde zhruba na tisíc eur,“uvedl Šlajchrt, jehož škola vychovává piloty až do chvíle, než začnou létat s velkými dopravními letouny.

 ?? Foto: MAFRA ?? Devět strojů ČSA v současnost­i létají s devíti letouny Airbus.
Foto: MAFRA Devět strojů ČSA v současnost­i létají s devíti letouny Airbus.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia