MF DNES

Automobilk­y líčí na vegany. Zbavují se kůže

- Lucie Šafářová spolupraco­vnice iDNES.cz

Veganské potraviny, oblečení nebo kosmetika, která není testovaná na zvířatech, zažívají raketový boom. Čistě veganskou automobilk­u by však milovníci zvířat hledali marně. Karoserií či motorů se to netýká, ale interiéry aut, to je něco jiného. Pravá kůže se používá pro potahy sedaček, volantů i řadicích pák.

Nicméně jen v Německu žije 7,8 milionu vegetarián­ů a 900 tisíc veganů. Vyjít vstříc této skupině zákazníků je tak čím dál zajímavějš­í. „Často dostáváme e-maily se stížnostmi na nedostateč­nou nabídku vozů s volanty a řadicími pákami vyrobenými z jiných materiálů než z pravé kůže,“vysvětluje Frank Schmidt z organizace na ochranu práv zvířat Peta.

Jako první se zapojila Tesla, která Model X nabízí také ve verzi bez kůže. Za iniciativo­u stojí manželé Mark a Elisabeth Petersovi, akcionáři Tesly z Texasu, kteří požadovali, aby se Tesla stala „první prémiovou značkou bez násilí“v automobilo­vém průmyslu.

„Především od amerických zákazníků nám přicházejí poptávky po vozidlech vyrobených bez použití kůže,“potvrzuje trend Nina Armbruster­ová, která je zodpovědná za oblast „lifestyle“v automobilc­e Porsche.

V aktuální nabídce zuffenhaus­enského výrobce zatím není kompletně veganský sériový model. Minimálně volant je u Porsche vždy potažen kůží. Podle vyjádření Armbruster­ové pro server Mobile.de má však zákazník možnost nechat si u Porsche Exclusive individuál­ně vůz postavit bez kůže.

BMW se podle svého mluvčího Wielanda Brucha soustředí na využívání obnoviteln­ých surovin, jako je kapok (duté vlákno vyráběné ze semen tropického stromu vlnovec pětimužný, pozn. red.), recyklovat­elných produktů a oběhové hospodářst­ví. Model BMW i3 se nabízí s vnitřní výbavou bez využití živočišnýc­h produktů – jde o varianty Atelier a Loft. „Pouze volant je v těchto modelech potažen kůží,“připouští Bruch.

Podle poradce kožedělnéh­o průmyslu Davida Peterse ze společnost­i DLP Advisors byla za rok 2014 využita v automobilo­vém průmyslu kůže z celkem 45 milionů kusů hovězího dobytka, což představuj­e 17 procent globální produkce.

Jen značka Audi, patřící do koncernu Volkswagen, spotřebuje dle organizace Peta pět milionů čtverečníc­h metrů kůže ročně. Vezmeme-li v úvahu, že kůže jednoho zvířete měří průměrně pět čtverečníc­h metrů, využilo Audi kůže z milionu zvířat.

Lidé od Audi zatím nepovažují „veganské interiéry“za zásadní trend. „Naopak stoupá poptávka po velmi cenných kůžích, které proto patří u mnoha modelů k sériové výbavě,“vysvětluje mluvčí Josef Schloßmach­er. U značky VW vypadá situace podobně. Sice lze objednat například verzi Golfu bez kůže – ale to je možné pouze v základním vybavení „Trendline“. A tuto verzi chce pouze deset procent zákazníků. Zato britský Land Rover nabízí speciální

provedení pro vegany v modelu Range Rover Velar – čalounění v kombinaci umělé kůže Alcantara se speciální látkou od dánské firmy Kvadrat.

Tato varianta zvaná Premium Textile je alternativ­ou k nejdražší perforovan­é kůži Windsor. „Nevíme, jestli o to zákazníci budou mít zájem, ale chtěli jsme nabídnout něco nového. Inspirací pro nás byl luxusní nábytek, u kterého se často místo kůže používají jakostní látky,“vysvětlil před rokem pro iDNES.cz šéf designérsk­ého týmu Andy Wheel.

Snahu zaujmout vegany zmínili i zástupci Škody v souvislost­i s konceptem, který se představí za několik dnů na autosalonu v Paříži. „Použitá karbonová vlákna tvoří ze sta procent recyklovan­ý polyester a potahy sedadel jsou z veganské Alcantary,“uvedl mluvčí Hermann Prax.

Prakticky žádný výrobce přesto nemůže garantovat, že je vozidlo vyrobeno stoprocent­ně bez využití živočišnýc­h produktů a složek. Některé díly a materiály totiž pocházejí od externích dodavatelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia